Raed Arafat, avertisment crunt pentru români. De ce este, de fapt, sistemul medical în criză

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a tras un semnal de alarmă despre situația în care se află sistemul medical românesc.

03 sept. 2022, 10:44
Raed Arafat, avertisment crunt pentru români. De ce este, de fapt, sistemul medical în criză

Raed Arafat, avertisment crunt pentru români. Șeful DSU susţine că cea mai mare urgență a sistemului românesc este resursa umană, în contextul în care foarte mulţi medici şi asistente medicale au plecat din România după deciziile din 2010, când salariile au fost reduse cu 25%.

„Ambulatoriile trebuie să aibă aparate de investigare proprii, nu să plimbăm pacientul. Partea Urgenței, trebuie să fie deschisă, am comparat analizele noastre cu colegii din Franța. Cazurile se clasifică în cinci coduri. Medicina evoluează foarte repede și trebuie să facem continuu. Aceasta vine cu medicamente noi, cu tehnici noi. Medicina nu se oprește la un punct să putem să zicem că e perfect”, a declarat Raed Arafat, citat de Euronews România.

Ciucă, de partea lui Arafat. „Nu ştiu ce a declarat Rafila, dar eu vă pot spune că SMURD funcţionează foarte bine!”

Şeful DSU a explicat şi de ce medicii au plecat în Europa nu se mai întorc în România: „Domeniul cardiologiei a evoluat extrem de mult. A arătat o diferență majoră și a scăzut mortalitatea foarte mult. ATI e iar un domeniu care a evoluat. Pentru partea de Urgență, dacă vorbim și despre serviciile prespitalicești, urgența cea mai mare este forța umană. Ar trebui să ajungem la 2.000 de medici de urgență. Pregătirea unui medic de urgență înseamnă cinci ani. Pregătirea medicilor de urgență are o durată. Am pierdut medici din acțiunea din 2010 când am redus brusc salariile Medicii au plecat în Europa după salarii mult mai bune, au familii, nu se mai întorc”.

Arafat: „SMURD nu poate funcţiona fără celelalte. Sistemul de urgenţă nu-i o jucărie! Dacă îl dezintegrezi, nu mai funcţionează!”

„Pe de altă parte, trebuie să ne ocupăm de partea de pregătire a urgențelor. Sistemul de urgență nu e un sistem pe care îl dotezi o dată și gata. Ambulanța intră în lucru și într-o zi poate face și 500 de kilometri. Trebuie să ai previzibilitatea să poți schimba. Va trebui un program anual de dotare. Soluția optimă e să ai un program anual previzibil. UPU are nevoie de echipamente medicale, dacă nu are laboratoare proprii, radiologie, CT, nu face față. O să ai întârzieri”, a mai spus Raed Arafat.