Aplicaţia FluBot, un malware conceput pentru a furat datele românilor, distrusă de Europol

O aplicaţie conceput pentru a fura datele posesorilor de telefoane mobile Android a fost distrusă de Europol, a anunţat Poliţia Română.

02 iun. 2022, 17:07
Aplicaţia FluBot, un malware conceput pentru a furat datele românilor, distrusă de Europol

Aplicaţia FluBot, un malware conceput pentru a furat datele românilor, a fost distrusă de Europol.

„În contextul atacurilor cibernetice ce au vizat utilizatori ai terminalelor mobile din România, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potențialele victime date sensibile (personale, financiare și de autentificare), Poliția Română s-a alăturat unei operațiuni internaționale care a implicat autorități de aplicare a legii din 11 țări.

Acțiunea a dus la dezafectarea aplicației malițioase FluBot, un malware conceput pentru terminalele mobile Android”, a transmis Poliţia Română.

Citeşte şi: Site-ul Ministerului Apărării a fost atacat de hackeri. Anunţul de ultimă oră al reprezentanţilor MApN

Distrugerea FluBot a fost posibilă în urma unei investigații complexe, care a implicat autorități mai multe ţări, precum Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.

Citeşte şi: Un român din Marea Britanie ar fi ajutat hackerii ruşi să atace site-uri din ţara noastră

„Cu coordonarea activității internaționale desfășurate de Europol – EC3, infrastructura informatică a aplicației malițioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către poliția olandeză (Politie), făcând această familie de malware inactivă”, a mai transmis Poliţia.

Poliția Română a pus la dispoziție datele existente în investigația proprie și a făcut parte din postul de comandă organizat în cadrul activității, iar, la nivel național, activitățile de cercetare penală continuă în cadrul unui dosar penal instrumentat de către D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.