Apneea în somn distruge sănătatea

Somnul este indispensabil pentru buna funcționare a organismului, iar apneea în somn este unul dintre dușmanii odihnei nocturne de calitate. Netratat, sindromul duce la complicații grave și pune sănătatea în pericol.

03 oct. 2017, 08:31
Apneea în somn distruge sănătatea

Apneea e caracterizată prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului pentru 10 secunde sau mai mult. Apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Somnul este fragmentat, însoțit de zgomote deranjante precum sforăit sau horcăit. Factorii de risc sunt obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Netratată, apneea în somn duce la complicaţii precum creșterea tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace sau atac vascular cerebral.

Obstructivă, centrală, mixtă

Există trei tipuri de apnee în somn:

De tip obstructiv: Este cea mai comună formă de apnee și este cauzată de ocluzia (astuparea) căilor aeriene superioare. Deși acestea nu funcționează corect, mușchii respiratori își continuă activitatea, de unde mișcările convulsive la nivelul pieptului.
De tip central: Se manifestă prin oprirea bruscă a musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este tăiat, iar persoana care doarme nu prezintă convulsii la nivelul pieptului.
De tip mixt: Începe ca o apneea de tip central manifestată printr-o pauză totală a respiraţiei şi se termină ca cea de tip obstructiv.

Obosit, după un somn de 8 ore

Unele persoane care suferă de apnee cred că dorm suficient, totuși, se trezesc obosite și fără energie. Pe parcursul nopții respirația se oprește la intervale scurte de timp. Fiecare întrerupere a respirației te poate trezi pentru un moment, fără să fii conștient. Somnul nu este suficient, deși petreci 8 ore în pat.

Sforăitul, printre simptome

Sforăitul poate fi considerat principalul semnal de alarmă pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confruntă cu această afecțiune și poate fi semnul care precede apariția unei boli cardiovasculare.
Sforăitul este cauzat de îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Persoanele care sforăie nu sunt conştiente de acest lucru.

Schimbarea stilului de viață ajută

Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viață. Dacă persoana este obeză, tratamentul constă, în primul rând, într-o reducere a greutății. Studiile au evidențiat că scăderea în greutate diminuează numărul episoadelor de apnee. Se va evita consumul de alcool cu două ore înainte de culcare.
Gutierele antiapnee, o soluție

Pentru evitarea apneei se folosesc și gutierele orale. Acestea sunt confortabile şi uşor de folosit. Gutiera antiapnee seamană cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic și se plasează în cavitatea bucală, ca o proteză dentară.

Tratament cu aer sub presiune

Cel mai comun tratament pentru apneea în somn se realizează cu ajutorul unui dispozitiv pe nume CPAP. Constă dintr-un aparat care furnizează aer cu presiune pozitivă, prin intermediul unei măști confortabile, din silicon moale, fixată pe față cu o curea reglabilă. Aerul sub presiune pozitivă intră la nivelul nasului şi al gurii, menținând deschise căile aeriene și asigurând o respirație normală pe timpul nopții. În cazul în care metodele externe de tratament nu sunt însă eficiente, se poate apela la tratamentul chirurgical.

Citeşte şi Ce este apneea de somn pe clickpentrufemei.ro