APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) solicită autorităților aprobarea în regim de urgență a Hotărârii privind instituirea regimului de protecție naturală la Parcului Natural Văcărești, în caz contrar consecințele ar putea fi negative asupra ecosistemului.
Iulian Tudor
30 oct. 2015, 10:25
APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG-ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat în data de 29 octombrie.

„Prin intermediul rețelelor de socializare, informațiile despre parc au ajuns la sute de mii de persoane. Totodată, pe adresele de corespondență ale APNV, timp de o lună, s-au primit numeroase mesaje de susținere, sugestii de amenajare și propuneri concrete de implicare. Avem convingerea ca proiectul de HG pentru înființarea parcului a fost astfel unul dintre cele mai bine promovate proiecte legislative din România ultimilor ani. În perioada următoare, HG-ul de înființare a parcului ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a putea fi aprobat. În acest context, APNV solicită factorilor responsabili din Guvern să abordeze HG-ul cu maximă responsabilitate și solicită aprobarea sa în regim de urgență. Amânarea aprobării actului poate avea consecințe negative asupra ecosistemului. În lipsa regimului de protecție, instaurat prin lege, zona va fi în continuare expusă incendiilor, tăierilor de arbori, braconajului piscicol, deșeurilor, delicte foarte des întâlnire în zonă în anotimpul rece”, precizează APNV, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Asociației precizează că dosarul de înființare a Parcului Natural Delta Văcărești, întocmit de APNV, este depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de pe data de 4 septembrie 2015 și conține Studiul de fundamentare științifică, Avizul Academiei Române, Hotărârea Consiliului General al Capitalei, punctele de vedere ale factorilor interesați și documentele cadastrale ale zonei.

La finele lunii mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcărești, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes național.

Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentația necesară cuprinzând și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București /CGMB/ în acest sens.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Situat la 10 kilometri de Piața Universității, Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oază a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) și vulpea (Vulpes Vulpes).

Citeşte şi Proiectul de HG privind declararea Lacului Văcăreşti parc natural, pus în dezbatere publică

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”