APOCALIPSA ALBĂ: Coasta de Est a Statelor Unite, paralizată din cauza furtunilor de zăpadă GALERIE FOTO

Viscolul puternic a lovit coasta estică a Statelor Unite şi a paralizat-o. Autorităţile americane îi avertizaseră pe locuitorii din aceste zone despre ce li s-ar putea întâmpla şi i-au sfătuit, pe cât posibil, să nu iasă din casă până când viscolul nu trece.

28 ian. 2015, 15:16

Întreaga Coastă de Est a SUA este paralizată, de luni seară, după ce a fost lovită de o furtună violentă.

Cu toate că prognozele meteorologice sunau „apocaliptic”, viscolul care a lovit SUA a fost unul puternic, dar nu neapărat  neobişnuit. Aproximativ 60 de milioane de locuitori au fost afectaţi de puternica furtună de zăpadă de pe coasta de Est a Statelor Unite.

Furtuna de zăpadă a ocolit New York-ul, avansând spre Boston, unde s-au depus 54 de centimetri de omăt. Jumătate de metru de zăpadă s-a depus şi în unele localităţi din Connecticut, ca Maine, Massachusetts, New Hampshire, Long Island şi Rhode Island. În New York stratul a fost doar de 25 de centimetri în Central Park și de 28 la aeroportul LaGuardia.

Deşi în SUA nu mai există, începând de miercuri, alte avertizări legate de furtună, viscolul își continuă parcursul spre Canada.

Citeşte şi Peste 2000 de zboruri anulate în SUA înaintea unei „furtuni istorice”

Peste 4.700 de zboruri au fost anulate, îndeosebi la Boston și Philadelphia, potrivit site-ului de specialitate FlightAware.com.

‘Furtuna nu a fost atât de gravă pe cât au prevăzut-o meteorologii’, a recunoscut guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, justificând prin precauție decizia de interzicere a circulației și oprire a transportului în comun, a autobuzelor, metroului, curselor de ferry-boat și a trenurilor care fac legătura cu periferia.

‘Mai bine prevenim decât să tratăm’, a spus și primarul New Yorkului, Bill de Blasio, care afirmase că furtuna ar putea fi una din cele mai mari din istoria orașului. ‘Munca mea constă în luarea de decizii și voi acorda întotdeauna prioritate securității. Pe baza informațiilor primite, era necesar să luăm toate aceste măsuri extraordinare de prevedere’, a adăugat el.

‘Datorită deciziilor (pe ansamblul nordului coastei estice — n.r.) și disciplinei oamenilor, au existat mai puține morți legate de căderile de zăpadă, mai puține accidente de circulație și ambuteiaje decât la precedentele furtuni de iarnă’, a precizat directorul National Weather Service (NWS), Louis Uccelini.

O cincime din populaţia Statelor Unite a fost avertizată de autorităţi să rămână în casă după ce zona de est a ţării a fost lovită de un viscol violent.

Autorităţile i-au avertizat pe locuitorii din zonele afectate să nu iasă din casă până când starea vremii nu se va ameliora. Meteorologii au anunţat că, în unele regiuni, stratul de zăpadă ar putea depăşi chiar şi doi metri. Populaţia a intrat imediat în panică, multe supermarketuri din zonele afectate fiind golite de alimente la doar câteva ore de la lansarea avertismentului.

Pregătiţi pentru o iarnă grea, unii americani au găsit şi o soluţie pentru a face ca această „consemnare la domiciliu” să fie cât mai plăcută. Ei au dat anunţuri pe mai multe site-uri pentru a-şi găsi parteneri alături de care să îşi petreacă timpul. „Caut parteneră care să îmi ţină de cald pe timpul viscolului. Îi voi face clătite şi ciocolată toată ziua. Am pături călduroase şi multe cărţi de citit”, scrie un bărbat într-un astfel de anunţ.

Previziunile meteo anunțau duminică pentru Manhattan una din cele mai grave furtuni de zăpadă din ultimele decenii, cu depuneri de până la un metru.