Apocalyptica şi Pink Martini, printre concertele lunii mai. Vezi evenimentele din Bucureşti

Luna mai este dominată, pe plan muzical în Capitală, de zecile de concerte jazz, blues şi pop ce vor avea loc în cadrul EUROPAfest, alături de cele ale unor trupe străine, ca Apocalyptica şi Pink Martini, dar şi de lansările de albume ale unor formaţii româneşti - Sarmalele Reci, Vama şi Mandinga.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 14:45
Apocalyptica şi Pink Martini, printre concertele lunii mai. Vezi evenimentele din Bucureşti

Cea de-a 19-a ediţie EUROPAfest (4 – 19 mai) aduce în Capitală 16 zile de muzică bună, jazz, blues, pop şi clasică. Evenimentul include Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Violin Competition.

Festivalul va debuta pe data de 4 mai, cu un concert dedicat celebrării Zilei Europei, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, şi se va incheia pe 19 mai, cu gala EUROPAfest, când câştigătorii vor fi făcuţi cunoscuţi publicului.

Bucharest International Jazz Competition, aflată la a şasea ediţie, găzduieşte 25 de trupe de jazz din 24 de ţări, în timp ce la Jeunesses International Violin Competition s‐a înregistrat un număr record de participanţi într‐un concurs din România – 138 de concurenţi din 38 de ţări. O altă secţiune, Caffe Festival, include concerte în spaţii neconvenţionale, susţinute de nume deja consacrate, dar şi din noua generaţie. La cea de‐a 19‐a ediţie a festivalului sunt aşteptaţi peste 300 de invitaţi din 45 de ţări.

În cadrul Festivalului Filmului European, va avea loc, pe 12 mai, la Sala ArCuB, concertul „Tarkovsky Redux”, un show fusion de muzică şi film, oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă, violă electrică, efecte) împreună cu Silent Strike (sintetizator, sound design) şi Dan Băsu (artist vizual).

Pe 18 mai, trupa Sarmalele Reci lansează, în Hard Rock Cafe, un nou album, „Haos.ro”, ce conţine 10 cântece în stilul caracteristic, pe versurile lui Florin Dumitrescu.

Spre sfârşitul lunii, pe 28 mai, trupa Vama lansează volumul „2012”, care reuneşte 14 cântece despre iubire, libertate, speranţă şi vise, într-un concert care va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. Albumul este produs de Vama şi Agenţia de Vise şi va include single-urile „Cântec de găsit” şi „Copilul care aleargă către mare”.

Recunoscuţi pentru explozia de energie pe care o provoacă în concerte, membrii formaţiei promit un show unic la Sala Palatului: „Încercăm să punem în joc toate resursele creative care să dea forţă vizuală muzicii noastre. Concepem un show care să fie mai mult decât un concert: o poveste. Ne vom folosi de tot arsenalul din dotare: lumini, video, momente de teatru, dans. Publicul va pleca de la acest eveniment cu imagini foarte puternice întipărite pe retină. Va fi mai mult decât divertisment”, spune solistul trupei, Tudor Chirilă.

Şi formaţia Mandinga susţine un concert de lansare a unui nou album, „Club de Mandinga”, eveniment prin care sărbătoreşte totodată 10 ani de existenţă, pe 31 mai, în Grădina de Vară Herăstrău.

Tot în mai, câteva trupe mari, precum Pink Martini şi Apocaliptyca, vor vizita Bucureştiul.

Apocalyptica va cânta pe 13 mai la Arenele Romane din Bucureşti. Un nume cunoscut în aria muzicii rock, datorită stilului aparte pe care îl abordează, metal rock, cu elemente de thrash, progressive şi symphonic metal, Apocalytica se diferenţiază de alte formaţii prin faptul că muzica trupei este interpretată cu ajutorul a trei violoncele şi a unei baterii.

Trupa americană Pink Martini revine la Bucureşti, pe 26 mai, pentru a susţine un concert la Sala Palatului, în cadrul turneului de promovare a albumului „A Retrospective”.

Pentru Pink Martini, opririle în România au devenit deja o tradiţie, membrii orchestrei declarând că se simt aici la fel de bine ca acasă. Cu un sound ce îmbină influenţe variate, de la cuban-jazz şi muzică de cameră până la marşuri braziliene şi coloane sonore de filme „noir”, cei 12 membri ai orchestrei originare din Portland, Oregon, şi-au prezentat repertoriul multilingvistic pe scene din întreaga lume. Muzica lor vintage, sofisticată, cosmopolită este o plimbare nocturnă prin marile porturi şi oraşe ale lumii, cu poveştile şi parfumurile lor. Din Orientul Mijlociu, prin porturile din Istanbul, Napoli şi Lisabona, cafenelele din Paris şi plajele braziliene – concertele susţinute de Pink Martini exclud riscul monotoniei.

Concertele lunii mai în Bucureşti:

4 – 19 mai – EUROPAFest

11 mai – Rob Kingsley – „A Vision Of Elvis”, Hard Rock Cafe, ora 20.00

12 mai – „Tarkovsky Redux”, ArCuB, ora 20.00

Ministry of Sound, Turbohalle, ora 22.00

13 mai – Apocalyptica, Arenele Romane, ora 19.00

18 mai – Sarmalele Reci, Hard Rock Cafe, ora 20.00

23 mai – Tudor Gheorghe – „Vremea Nemâniei”, Sala Palatului, ora 19.00

25 mai – Jose Carreras, Sala Palatului, ora 20.00

26 mai – Pink Martini, Sala Palatului, ora 20.00

28 mai – Vama, Sala Palatului, ora 19.00

31 mai – Mandinga, Grădina de Vară Herăstrău, ora 19.30