Aproape 1.000 de luptători de la Azovstal s-au predat ruşilor. Ce se întâmplă cu combatanţii batalionului Azov

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că în total 959 de militari ucraineni, care erau baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat de luni.

18 mai 2022, 13:50
Aproape 1.000 de luptători de la Azovstal s-au predat ruşilor. Ce se întâmplă cu combatanţii batalionului Azov

În cursul ultimelor 24 de ore, 694 de combatanţi, între care 29 de răniţi, au fost luaţi prizonieri. Din 16 mai, 959 de combatanţi de la Azovstal, între care 80 de răniţi, s-au predat„, a indicat ministerul într-un comunicat. Potrivit acestuia, 51 dintre cei răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, localitate aflată sub controlul forţelor ruse şi al aliaţilor lor separatişti din Doneţk.

Ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun indiciu referitor la soarta pe care o rezervă acestor prizonieri, în timp ce autorităţile ruse au declarat în mod repetat că nu-i consideră pe unii dintre aceştia drept soldaţi, ci combatanţi neonazişti. Deputații Dumei de Stat a Rusiei au declarat că vor propune noi legi care ar putea uzurpa schimbul de luptători capturați despre care Moscova îi spune că sunt „terorişti”. Anchetatorii ruși au spus că intenționează să interogheze soldații și că îi pot acuza de „crime comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din sud-estul Ucrainei”.

Citeşte şi Execuții, bătăi și tortură: rapoartele Human Rights Watch despre atrocitățile ruse din Ucraina

Aceşti militari ucraineni care s-au retras în galeriile subterane ale imensei oţelării Azovstal din Mariupol au devenit un simbol internaţional al rezistenţei ucrainene în faţa ofensivei ruse lansată la 24 februarie.

Port strategic la Marea Azov, Mariupolul a fost practic distrus în urma bombardamentelor ruseşti, Moscova acordând o atenţie sporită capturării sale, întrucât asigură un coridor terestru între regiunile separatiste din Donbas şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Citeşte şi OMS este îngrijorată că holera s-ar putea răspândi la Mariupol. Apa potabilă este infestată cu resturi din canalizare