Execuții, bătăi și tortură: rapoartele Human Rights Watch despre atrocitățile ruse din Ucraina

Potrivit organizaţiei Human Rights Watch, acțiunile ilegale ale trupelor ruse în Ucraina pot fi clasificate drept crime de război.

18 mai 2022, 11:14
Execuții, bătăi și tortură: rapoartele Human Rights Watch despre atrocitățile ruse din Ucraina

Trupele ruse, care au ocupat la începutul invazei în Ucraina o mare parte din regiunile Kiev și Cernihiv, au executat civili, i-au torturat și au comis alte acte ilegale care ar putea fi clasificate drept crime de război, se precizează într-o declarație emisă de Human Rights Watch  (HRW).

În luna aprilie, Human Rights Watch a vizitat 17 așezări din regiunile Kiev și Cernihiv și a documentat 22 de execuții extrajudiciare, 9 cazuri de privare ilegală de viață, 6 posibile cazuri de dispariții forțate și 7 cazuri de tortură. În plus, activiștii pentru drepturile omului au înregistrat 21 de mărturii de la civili despre detenția lor ilegală în condiții inumane și degradante.

Nenumaratele atrocități ale trupelor ruse care au ocupat nordul Ucrainei la începutul războiului sunt dezgustătoare, ilegale și brutale”, a declarat Georgy Gogia, director adjunct al HRW pentru Europa și Asia Centrală.

Citeşte şi Rusia a pierdut aproape o treime dintre soldaţii trimişi în Ucraina, majoritatea foarte tineri, din zonele cele mai sărace ale Federaţiei Ruse

Mulți civili spun că armata rusă i-a ţinut săptămâni întregi în camere murdare, în subsolul școlilor, în fabrici, fără mâncare, fără apă, fără toaletă. În satul Yagidne, armata rusă a ținut peste 350 de localnici în subsolul școlii timp de 28 de zile, inclusiv 70 de copii, dintre care cinci sugari. În tot acest timp, oamenii aproape că nu au fost lăsați afară. Atmosfera era de nerespirat, iar în incintă nu era loc suficient unde să se întindă. În plus, oamenii trebuiau să își facă nevoile în găleți.

Human Rights Watch a documentat șapte cazuri în care armata rusă i-a torturat pe deținuți pentru a obține informații de la aceștia. Oamenii au fost bătuți, electrocutați și executați.

Citeşte şi Bătălia de la Azovstal s-a încheiat. Primele imagini cu luptătorii Azov, care s-au predat ruşilor şi au fost făcuţi prizonieri VIDEO