Aproape 1 milion de smartphone-uri se vor vinde în 2012. Preţurile vor continua să scadă

Piaţa românească de telefoane mobile va ajunge anul acesta la 3 milioane de unităţi, număr similar cu 2011, dar ponderea terminalelor smart se va apropia de pragul psihologic de 1 milion de unităţi.

02 apr. 2012, 09:01
Aproape 1 milion de smartphone-uri se vor vinde în 2012. Preţurile vor continua să scadă

Numărul telefoanelor mobile vândute se va ridica undeva la 3 milioane de bucăti, telefoanele inteligente vor avea o pondere mai mare, undeva în jurul a 30% în unităţi şi 60% în valoare. În 2011 această categorie a reprezentat aproximativ 17% din total unităţilor vândute şi 45% din total valoare. Ca şi în anii trecuţi, smartphone-ul va fi cel care va salva piaţa de la scăderi„, a declarat Costin Soare, director comercial al lanţului de magazine GSM Internity.

Creşterea pieţei în 2012 va fi dictată în principal plafonul de subvenţionare acordat de operatori pentru achiziţionarea de noile telefoane ale căror preţuri vor scădea. Există totuşi producători care ţin preţul sus, iar Apple este exemplul cel mai bun.

O creştere a pieţei în România este greu de prevăzut în acest moment. Asteptările mele sunt spre o stabilizare la nivelul din 2011 şi o creştere puternică în mixul de produse a categoriei smarphone. Totuşi, dacă va exista o creştere, aceasta va veni cu siguranţa din partea acestui segment de produse. Depinde foarte mult de ofertele generate de producători şi operatori. Aceste oferte pot „mişca” piaţa în sensul creşterii ei”, a mai spus Soare.

Preţul mediu a scăzut în 2011 cu 16%

Preţul mediu va continua să scadă şi anul acesta, dar consumatorii aleg tot mai puţin terminalele din clasa de mijloc.

An de an, preţul mediu de vânzare pentru telefoane, fie ele clasice sau inteligente, scade. Ca exemplu, în România, telefoanele smartphone s-au vandut în 2011 în medie cu un preţ de 145 euro, mai mic cu 16% faţă de 2010 şi cu 54% mai mic decât preţul mediu în 2008. Este deja de notorietate evoluţia preţului în această industrie şi, de multe ori, boom-ul de vânzări pentru anumite repere nu este în  momentul lansării lor ci după prima reducere de preţ„, a mai declarat reprezentantul Internity.

Potrivit acestuia, telefoanele scumpe nu se vând chiar aşa multe din punct de vedere cantitativ. „Valoric  acest segment de preţ devine important mai ales că in segmentul de terminale cu preţuri de peste 400 de euro  găsim „vedetele” categoriei – IPhone 4S si Galaxy SII . Observăm o tendinţa de concentrare a vânzarilor pe doua puncte: entry level si high end. Gamele de mijloc „suferă” cel mai mult în această perioadă„, a mai spus Soare.