Aproape 200 de câini fără stăpân au fost eutanasiaţi în Capitală, în doar două zile

Aproape 200 de câini fără stăpân au fost eutanasiaţi în doar două zile în Capitală. Autorităţile au început procedura după ce adpăosturile au devenit supra-aglomerate. În acest moment, peste 1.000 de maidanezi au depăşit termenul legal în care pot fi ţinuţi în adăposturi.

20 feb. 2014, 16:26
Aproape 200 de câini fără stăpân au fost eutanasiaţi în Capitală, în doar două zile

187 de câini au fost eutanasiați începând de miercuri, deoarece au depășit perioada de 14 zile de când au fost ridicați de pe străzi, fără a fi revendicați, a anunțat Băncescu. În zilele următoare ar putea fi eutanasiaţi alți 1.000 de câini fără stăpân, a mai spus coordonatorul ASPA.

„Începând de miercuri am început eutanasierea câinilor aflaţi în adăpost, unii dintre ei de peste 100 de zile. Precizăm că suntem obligaţi să respectăm legea. Adăpostirea peste termenul legal reprezintă o cheltuială nejustificată, iar ASPA poate fi sancţionată. Curtea de conturi va cere socoteală pentru cheltuielile făcute de Administraţie pentru fiecare animal ţinut în adăpost peste termenul legal, de 14 zile” a declarat coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, ASPA continua programul municipal pentru sterilizarea câinilor cu deţinător, în luna ianuarie a anului 2014 fiind sterilizaţi 470 de câini.

S-a deschis publicului şi adăpostul de căţei de la Bragadiru, în fiecare zi lucrătoare, între orele 10,00-14,00. Vă reamintim că ASPA a pus la dispoziţie un ţel verde pentru adopţii: 0800 800 877. Informaţii suplimentare: www.aspa.ro.

La începutul conferinţei de presă de miercuri, Răzvan Băncescu a sesizat opinia publică de existenţa unui proiect de hotărâre al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) care, dacă va fi adoptat, va bloca programul de adopţii al câinilor fără deţinător din municipiul Bucureşti:

„Conform OUG 155, toţi câinii fără stăpân care se dau spre adopţie trebuie să fie sterilizaţi. Prin modificările şi completările aduse de Legea 258/ 2013, este obligatoriu ca aceste sterilizări să fie efectuate de către medicii veterinari autorizaţi. Noul proiect de hotărâre al Colegiului Medicilor Veterinari modifica însă protocolul de sterilizare, triplând costurile acestei proceduri medicale. În plus, vizează şi câinii cu stăpân. Proprietarii sunt obligaţi prin lege să-şi sterilizeze câinii până la sfârşitul acestui an şi din cauza acestui nou proiect vor suporta costuri suplimentare. ASPA solicita CMVRO retragerea acestui proiect sau modificarea lui în sensul excluderii prevederilor referitoare la câinii fără stăpân şi dispunerea unui termen de cel puţin un an de zile pentru câinii cu stăpân. Având în vedere impactul acestui proiect asupra autorităţilor locale şi al cetăţenilor, solicităm de asemenea transparentă în dezbaterea acestui subiect”, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator ASPA.

În ceea ce priveşte activitatea Autorităţii de Supraveghere şi Protecţie a Animalelor, în luna ianuarie, au fost capturaţi 1525 de câini, au fost adoptaţi 993, dintre care 532 au fost adoptaţi de persoane fizice şi 401 de către ONG.

Totodată, în intervalul septembrie 2013 – ianuarie 2014 au fost capturaţi în total 6.756 de câini şi au fost adoptaţi 4.920, dintre care 2.463 de către persoane fizice şi 2.457 de către ONG-uri.

Potrivit datelor oferite de Centrul Antirabic – INBI Matei Balş, numărul persoanelor muşcate de câinii fără deţinător a scăzut semnificativ, dacă în ianuarie 2013 se înregistrau 809 cazuri, în luna ianuarie a anului 2014 s-au înregistrat 252 de cazuri.