Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017

Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017, cei mai mulţi fiind organizaţi în grupuri conduse de călăuze. Majoritatea provin din ţări precum Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, iar peste 230 de persoane sunt cercetate pentru trafic de migranţi. Totodată, poliţiştii de forntieră au depistat peste 2.800 de persoane urmărite.

18 feb. 2018, 07:00
Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017

Potrivit Poliţiei de Frontieră, poliţiştii au depistat, în 2017, 5.846 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 2.840 pe sensul de intrare în ţară şi 3.006 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi.

Au fost depistate 738 grupuri de migranţi si 239 călăuze, cetăţeni români şi străini, implicate în sprijinirea migranţilor în încercarea de a trece ilegal frontiera.

De asemenea, anul trecut, în peste 1.000 de cazuri s-a intervenit pentru prevenirea intrării ilegale a migranţilor la frontiera româno-sârbă.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai multi cetăţeni provin din Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, Turcia, Kosovo, India, Albania şi Bangladesh.

„Anul 2017 a reprezentat a provocare din punct de vedere al migraţiei ilegale, sens în care Poliţia de Frontieră Română a întreprins măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creşterea gradului de siguranţă la frontierele României. Din analizele efectuate la nivelul instituţiei, s-a stabilit că România rămâne, în continuare, o ţară de tranzit pentru migranţii ilegali, în drumul acestora spre statele din Vestul Europei”, precizează oficialii Poliţiei de Frontieră.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările şi capacităţile navale necesare pentru a asigura atât patrularea şi intervenţia pe mare, cât şi pentru a gestiona actiunile de tip S.A.R. (search and rescue).

Dacă la frontiera cu Serbia presiunea migraţionistă a fost relativ constantă pe tot parcursul anului, în a doua parte a anului trecut a fost testată şi ruta de la Marea Neagră. Astfel, la Marea Neagră s-au înregistrat şase cazuri, în care 537 de migranţi din Irak, Iran, Pakistan, Siria şi Afganistan, bărbaţi, femei şi copii, au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a şase ambarcaţiuni.

Intervenţiile au fost dificile pentru poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, având în vedere că persoanele în cauză se aflau în pericol, din cauza ambarcaţiunilor supraaglomerate sau a condiţiilor meteo nefavorabile. În toate cazurile au fost declanşate acţiuni S.A.R. (search and rescue) care s-au finalizat cu aducerea în siguranţă a celor aflaţi la bord, în porturile româneşti, unde au fost demarate procedurile specifice în astfel de situaţii (asistenţă medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De asemenea, au fost facute cercetări sub coordonarea procurorilor, fiind identificaţi la bordul celor şase ambarcaţiuni, pe lângă numărul total de migranţi, 12 traficanţi ai grupurilor de migranţi (cetăţeni turci, un cetăţean bulgar, un sirian, un irakian şi un cetăţean cipriot), care au fost prezentaţi instanţei, în prezent aceştia fiind arestaţi preventiv.

Totodată, Poliţia de Frontieră anunţă că, în anul 2017, nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 5.462 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu deţine o viză valabilă sau un permis de şedere valabil, respectiv nu posedă documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere.

De asemenea, în urma controalelor desfăşurate nu s-a permis intrarea în ţară pentru 105 cetăţeni străini care erau semnalaţi ca o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate 132.800 alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente 2.824 persoane, cetăţeni români şi străini, date în urmărire generală.

Citeşte şi Şeful Poliţiei de Frontieră: Vom achiziţiona patru nave de supraveghere şi intervenţie