Aproape 800.000 de obiecte pirotehnice, confiscate de la începutul lunii în Capitală

Poliţiştii bucureşteni au confiscat de la începutul lunii decembrie aproape 800.000 de obiecte pirotehnice, au declarat vineri oficiali ai Poliţiei Capitalei.

27 dec. 2013, 13:27
Aproape 800.000 de obiecte pirotehnice, confiscate de la începutul lunii în Capitală

În aproximativ trei săptămâni au fost desfăşurate peste 50 de acţiuni de verificare a comercianţilor, dar şi a persoanelor fizice, şi au fost efectuate zece percheziţii. În urma acţiunilor, peste 70 de persoane sunt cercetate pentru deţinere şi comercializare fără drept a materialelor pirotehnice.

Numai vineri, oamenii legii au confiscat peste 12.000 de articole pirotehnice în urma unor controale efectuate în mai multe pieţe şi complexuri comerciale din Capitală.

Poliţişti Secţiei 11 au depistat joi un bărbat care avea asupra sa peste 1.200 de petarde, acestuia întocmindu-i-se dosar penal pentru deţinere ilegală de obiecte pirotehnice.

În perioada Crăciunului, oamenii legii au constatat cinci infracţiuni şi au confiscat peste 30.000 de materiale pirotehnice de la diverse persoane care nu erau autorizate pentru a efectua astfel de operaţiuni economice.

Verificările sunt desfăşurate de poliţiştii bucureşteni în cadrul acţiunii „Foc de Artificii 2013” lansată, la 1 decembrie, de Poliţia Română.

Potrivit AgerpresPână în prezent, la nivel naţional, au fost confiscate aproape 33 de tone de articole pirotehnice, în valoare de 1.200.000 de lei.

Potrivit IGPR, cu această ocazie au fost constatate peste 330 de infracţiuni şi au fost aplicate amenzi în valoare de 21.000 de lei.

Materialele pirotehnice sunt clasificate în patru categorii: categoria I – destinată populaţiei (artificiile), categoria II – destinată persoanelor autorizate (petarde, pocnitori), categoria III – destinată pirotehniştilor (materiale pirotehnice pentru spectacole în aer liber) şi categoria IV – destinată de asemenea pirotehniştilor şi persoanelor autorizate.

Poliţiştii le amintesc persoanelor juridice, dar şi celor fizice că aceia care nu se supun legislaţiei în vigoare riscă să se aleagă cu dosar penal, ceea ce poate însemna închisoare de la 3 luni la un an.

„Intensificăm activităţile pentru prevenirea înregistrării unor incidente deosebite pe zona folosirii necontrolate a materialelor pirotehnice. (…) În prezent, avem înregistrate 12 societăţi comerciale care realizează operaţiuni cu importuri sau transferuri de articole pirotehnice, iar din datele pe care le avem aceste firme au adus în ţară stocuri de aproximativ 125.000 de kilograme de materiale pirotehnice”, declara chestor Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR.

Poliţiştii ştiu că, în perioada sărbătorilor, obiectele pirotehnice sunt vândute adesea la negru, aşa că efectuează zilnic controale la firme, în pieţe, în zonele comerciale, în preajma şcolilor sau în parcuri.

Anul trecut, oamenii legii au efectuat peste 5.000 de controale la societăţi comerciale şi au constatat aproximativ 1.500 de infracţiuni la regimul articolelor pirotehnice, fiind cercetate 1.365 de persoane, majoritatea persoane fizice.

De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 67.678 kg de articole pirotehnice din categoriile I-IV în valoare de circa 1.600.000 lei.

Citeşte şi: PERCHEZIŢII în Buzău, la suspecţii de operaţiuni ilegale cu ARTICOLE PIROTEHNICE