Aproape jumătate din ţările UE relaxează de azi restricţiile. Ce măsuri intră în vigoare în Italia, Germania, Ungaria sau Grecia

Mai multe ţări europene, în frunte cu Italia şi Germania, îşi relaxează de luni restricţiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus, experţii din întreaga lume, dar şi locuitorii statelor afectate, aşteptând să vadă dacă poate fi găsit echilibrul între siguranţă şi deschidere.

04 mai 2020, 06:31
Aproape jumătate din ţările UE relaxează de azi restricţiile. Ce măsuri intră în vigoare în Italia, Germania, Ungaria sau Grecia

Începând de luni, în Italia, sectoarele construcţiilor şi manufacturii îşi reiau activităţile. Barurile şi restaurantele se pot de asemenea redeschide, însă doar pentru servicii de servire la pachet. Populaţia poate să facă mai multe exerciţii în aer liber şi să îi viziteze pe cei dragi, însă există destulă confuzie în legătură cu cine intră în această categorie. Parcurile şi cimitirele se redeschid de asemenea, iar înmormântările pot avea din nou loc în prezenţa unui grup restrâns de persoane. Guvernul italian a promis şi alte măsuri de relaxare în această lună dacă rata contagiunilor rămâne scăzută.

În Germania, luni se pot redeschide saloanele de frizerie şi de coafură, însă în condiţii stricte de igienă. Tot mai mulţi elevi pot reveni la cursuri, în contextul în care mai multe landuri germane ridică treptat restricţiile asupra şcolilor. De-a lungul celei mai mari părţi a Germaniei, unde restricţiile variază de la un land la altul din cauza diviziunii federale a puterii, măsurile de distanţare sociale rămân în vigoare. Conform acestora, persoanele se pot întâlni afară în perechi la o distanţă de 1,5 metri sau cu membri ai aceleiaşi familii. Totuşi, landul central Saxonia-Anhalt, unde s-au înregistrat relativ puţine cazuri de coronavirus, relaxează şi aceste reguli de luni, permiţându-le oamenilor să se întâlnească în grupuri de până la cinci.

Citeşte şi Britanicii sunt în număr covârşitor pentru prelungirea restricţiilor. Nu doresc să meargă la şcoală, în pub-uri sau restaurante

În Austria, circa 100.000 de elevi din ultimul an se vor întoarce în şcolile şi liceele vocaţionale, pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie. Tot de luni, persoanele în vârstă din centrele de îngrijire vor putea primi din nou vizitatori, deşi vor rămâne în vigoare unele restricţii.

Grecii n-au voie să părăsească localitatea de domiciliu

În Belgia, lucrul de acasă rămâne norma, însă unele companii industriale sau business-to-business îşi pot relua activităţile, în condiţii speciale. Magazinele de materiale textile se pot redeschide datorită rolului lor în producţia de măşti. Se redeschide tot mai mult transportul public, iar belgienii vor putea să facă sport alături de două persoane din afara familiei, respectând distanţa prescrisă.

În Grecia devine obligatorie purtarea de măşti în transportul public, spitale sau la cabinetele medicale, în caz contrar existând riscul unei amenzi. În acelaşi timp, saloanele de coafură şi de frizerie, magazinele de produse electronice şi librăriile se vor deschide. Deşi oamenii vor putea să iasă din nou din casă şi să se deplaseze liber, vor exista limite. Persoanele trebuie să rămână pe raza localităţilor lor. Pentru moment, locuitorii din insule nu vor putea să se deplaseze în Grecia continentală.

Polonia intenţionează să redeschidă hoteluri şi centre comerciale, însă acestea nu pot primi deocamdată decât o persoană la 15 metri pătraţi de suprafaţă. Zonele de mâncare, centrele de fitness şi locurile de joacă din centrele comerciale vor rămâne închise. Hotelurile se vor redeschide cu condiţia respectării regulilor de siguranţă. Piscinele şi centrele de fitness din hoteluri vor rămâne închise. În plus, Polonia permite deschiderea librăriilor şi muzeelor.

În Ungaria, respectarea distanţării sociale şi purtatul măştii rămân în vigoare, însă multe dinte restricţiile impuse populaţiei sunt ridicate începând de luni, pentru persoanele care nu locuiesc în Budapesta. Situaţia sanitară rămâne periculoasă în capitală, ceea ce necesită menţinerea restricţiilor pe o perioadă mai lungă decât în restul ţării.

Diferite măsuri de relaxare a restricţiile se aplică de luni şi în Croaţia, Cipru, Islanda, Lituania şi Luxemburg.