Aproape jumătate dintre ruşi se aşteaptă la apariţia unui nou Război Rece

Aproape jumătate dintre ruşi (46 la sută) nu exclud riscul apariţiei unui nou Război Rece între ţara lor şi Statele Unite, anunţă un sondaj efectuat în septembrie de institutul Vţiom, citat de RIA Novosti, în pagina electronică, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
07 oct. 2013, 14:55
Aproape jumătate dintre ruşi se aşteaptă la apariţia unui nou Război Rece

În urmă cu patru ani, doar 37% dintre ruşi evocau o astfel de posibilitate, anunţă studiul, adăugând că, în prezent, 45% dintre bloggerii ruşi consideră că cele două ţări sunt implicate, deja, într-un război rece.

Majoritatea utilizatorilor de reţele de socializare (75%) îi consideră pe oamenii politici americani responsabili de deteriorarea relaţiilor între Moscova şi Washington, în timp ce doar 11% dintre ei acuză autorităţile ruse.

Invitaţi să identifice principalul obstacol în relaţiile ruso-americane, 9% dintre persoanele intervievate au evocat decizia de a acorda azil provizoriu fostului agent al CIA, Edward Snowden. În schimb, 6% dintre ruşi consideră că relaţiile bilaterale sunt afectate de lupte pentru influenţă. Tot 6% consideră că mărul discordiei îl reprezintă situaţia din Orientul Mijlociu. Denuclearizarea este citată doar de 3% dintre participanţii la sondaj, faţă de 9% în 2009.

În opinia a 12% dintre ruşi, lupta împotriva terorismului internaţional este principala axă de cooperare între cele două state, în timp ce 10% evocă prevenirea conflictelor internaţionale. Parteneriatul în materie de reducere a arsenalelor nucleare a fost menţionat de 4% dintre respondenţi. Persoanele intervievate au citat totodată parteneriatul economic (5%), schimburile culturale şi ştiinţifice (4%) şi cooperarea spaţială (2%).

Sondajul Vţiom a fost efectuat pe un eşantion de 1.600 de persoane, în perioada 24-25 august 2013, în 130 de localităţi. Marja de eroare nu depăşeşte 3,4%.

Ancheta în reţelele de socializare a fost realizată de Social Networks Agency, în perioada 24 septembrie-1 octombrie 2013. Sistemele de căutare, între care Blogs.Yandex.ru şi Blogsearch.google.ru, au înregistrat 634 de publicaţii consacrate acestui subiect.