Protest Universitatea „A.I. Cuza” din Iaşi, unde Tudorel Toader este rector autosuspendat, faţă de OUG 7

Aproape 100 de profesori şi studenţi de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au protestat, joi, în faţa instituţiei, faţă de "asaltul care se dă pentru a supune justiţia". Ei au spus că este şi o formă de solidaritate cu magistraţii. Un protest similar a avut loc la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

RomaniaTV.net
14 mart. 2019, 11:40
Protest Universitatea „A.I. Cuza” din Iaşi, unde Tudorel Toader este rector autosuspendat, faţă de OUG 7

Protestatarii s-au adunat, joi la prânz, pe scările universităţii ieşene, purtând banderole albe la braţ, iar în mâini aveau coli de hârtie pe care se putea citi, printre altele, „Justiţie, nu corupţie”, „Toader Tudorel, nu ne eşti model”, „Tăcerea nu slujeşte adevărului” şi „Nu vrem republică infracţională”.

„Este o formă de protest. Ne manifestăm dezacordul faţă de asaltul masiv care se dă de doi ani încoace pentru a supune justiţia. Este şi o formă de solidarizare cu magistraţii care încă rezistă acestui asalt. Le cerem guvernanţilor să se oprească”, a spus profesorul Alexandru Călinescu, citat de News.ro.

La eveniment au luat parte şi studenţi de la Facultatea de Drept, aceştia susţinând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, rector suspendat al universităţii ieşene, afectează grav imaginea instituţiei.

Protestul a durat o oră şi s-a încheiat fără incidente.

Mai mulţi profesori universitari ieşeni au iniţiat zilele trecute o petiţie, prin care reclamă abuzurile asupra justiţiei şi subordonarea acesteia de către actuala guvernare. Petiţia a fost semnată de câteva sute de persoane.

„De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, sub pretextul amendării legislaţiei penale şi de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. Încă de la începutul lunii februarie 2017, numeroase organizaţii nonguvernamentale, asociaţii profesionale şi grupuri cetăţeneşti au cerut, prin apeluri publice şi proteste de stradă, oprirea acestei agresiuni, care ameninţă fundamentele sistemului politic, ordinea constituţională şi viitorul societăţii noastre. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică a magistraţilor, a partidelor de opoziţie şi a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei“, se arată în textul petiţiei.

Totodată, profesorii ieşeni au făcut un apel public către cetăţenii României de a se implica, prin mijloacele legale şi democratice garantate de Constituţie, în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene.

Un protest similar a avut loc la Sibiu, zeci de profesori şi studenţi adunându-se pe scările Universităţii „Lucian Blaga”.