RABLA 2014: 1400 de cereri au fost validate

RABLA 2014: Aproape 1.500 de rezervări erau înregistrate până marţi dimineaţă în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru ediţia din acest an a Programului "Rabla" 2014, informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

16 apr. 2014, 09:59
RABLA 2014: 1400 de cereri au fost validate

RABLA 2014: La o săptămână de la lansarea oficială a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2014 pentru persoane fizice, în sistemul informatic al AFM erau înregistrate 1.462 de rezervări, dintre care 1.421 de rezervări ale căror date au fost verificate şi validate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), trei rezervări în curs de verificare şi 38 de rezervări invalidate, din cauza datelor completate greşit sau eronate, scrie Agerpres.

Conform centralizării, marţi, în sistemul informatic al AFM mai erau disponibile 15.538 de tichete valorice.

Citeşte şi RABLA 2014: Dacia vine cu noi propuneri pentru Programul Rabla

„Schimbul de informaţii dintre Administraţia Fondului pentru Mediu şi DRPCIV se realizează de două ori pe zi, la ora 9,00 şi ora 16,00, astfel încât Programul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, iar persoanele fizice să aibă suficient timp pentru a-şi realiza procedurile de casare, radiere şi semnarea contractului de vânzare-cumpărare. De asemenea, pentru o mai bună informare a persoanelor care doresc să se înscrie în program, Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat pe site-ul instituţiei situaţia tichetelor disponibile care va fi actualizată zilnic până la epuizarea stocului de tichete alocate (…)”, se notează în comunicatul MMSC.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Citeşte şi RABLA 2014: Tichet de 6.500 de lei, alocat electronic

Pentru ediţia din acest an a Programului „Rabla„, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. În cazul acestora din urmă, programul va demara după Paşte.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul „Rabla” pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Citeşte şi Rabla 2014: Lista dealerilor admişi şi respinşi în program

Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.