Aproximativ 4.000 de românce mor, anual, din cauza cancerului de sân

România are anual aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân, iar în jur de 4.000 de femei mor, în acelaşi interval, din cauza acestei maladii, a anunţat, vineri, şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti, prof. dr. Alexandru Blidaru.

08 nov. 2013, 18:46
Aproximativ 4.000 de românce mor, anual, din cauza cancerului de sân

„Ştim că, în România, sunt în jur de 6.000 de cazuri de cancer mamar nou apărute pe an, iar în jur de 4.000 de femei mor de cancer mamar, anual. Nu toate aceste 6.000 de cazuri sunt tratate chirurgical, unele dintre ele fiind prea avansate pentru a recurge la respectivele intervenţii”, a declarat prof. Blidaru, la prima ediţie a conferinţei „Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech”, organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului, împreună cu Centrul de Radioterapie Amethyst.

Potrivit medicului, incidenţa cancerului mamar creşte constant peste tot în lume, inclusiv în România.

„Necazul este că programul de screening, care este deja de multă vreme în practică în ţările occidentale şi nordice şi care acolo a scăzut mortalitatea începând din anul 1995, în România încă nu este dezvoltat. Pentru a preveni şi a creşte şansele de supravieţuire, femeile trebuie să îşi viziteze medicul de familie şi ginecologul periodic, iar aceştia să îi recomande o ecografie sau mamografie, în funcţie de vârsta femeii. Un program de screening ar reduce mortalitatea de cancer mamar într-o ţară cu până la 30-40 la sută”, a mai spus profesorul Blidaru.

Şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti a mai spus că în secţia pe care o conduce se fac, anual, între 800 şi 1.000 de intervenţii chiruricale.

Citeşte şi Şase semne prevestitoare ale cancerului de sân

Alexandru Blidaru s-a declarat pesimist în ceea ce priveşte realizarea în România a unui screening pentru cancerul de sân. „De screening vorbim de mulţi ani, eu cred că nu mai apuc să prind un screening de cancer mamar în România”, a spus el, care a subliniat importanţa mamografiilor la femeile cu vârste între 40 şi 45 de ani şi a ecografiilor la cele tinere.

Prof. Blidaru a mai spus că depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. „Tehnicile noi sunt, de fapt, vechi, dar perfecţionate. Depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. Mamografia a evoluat calitativ şi pot fi puse în evidenţă leziuni mamare foarte mici, de câţiva milimetri, care prezintă fie cancere puţin avansate, care pot fi tratate mult mai simplu, sau leziuni foarte mici ce pot deveni în timp maligne. Ecografia mamară este o altă tehnică foarte utilă de descoperire prematură a unor leziuni mamare suspecte, mai ales la femeia tânără, la care mamografia este mai puţin utilă. Şi aici se pot diagnostica leziuni mici, de câţiva milimetri”, a explicat el.

Prof. dr. Mircea Beuran, directorul Departamentului de oncologie al UMF „Carol Davila” şi şef al Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului Floreasca, prof. dr. Mircea Beuran, a subliniat, la rândul său, necesitatea unui program de screening în România, dar şi a existenţei, în centrele mari, a aparaturii de calitate tip PET-CT, care să facă investigaţii imagistice pentru depistarea cancerului.

„Cred că în fiecare centru mare este necesară aparatură de calitate de tip PET-CT. Ţările care pot şi fac acest screening au nişte rezultate încurajatoare şi, dacă am da numai o cifră, este aceea că supravieţuirea a crescut cu 50%. Deci mortalitatea a scăzut cu 50% depistând aceste formaţiuni tumorale mici, incipiente”, a spus Beuran.

Citeşte şi Anticoncepţionalele scad riscul de a dezvolta cancer ovarian, dar cresc riscul de cancer la sân