Aproximativ 65.000 de persoane au participat la un marş de Ziua Naţională a Spaniei, în semn de susţinere faţă de unitatea ţării

Aproximativ 65.000 de persoane au participat la un marş de Ziua Naţională a Spaniei, organizat în semn de susţinere faţă de unitatea ţării şi împotriva încercărilor de secesiune, a anunţat poliţia municipală din Barcelona, relatează The Associated Press.

RomaniaTV.net
13 oct. 2017, 09:48
Aproximativ 65.000 de persoane au participat la un marş de Ziua Naţională a Spaniei, în semn de susţinere faţă de unitatea ţării

O purtătoare de cuvânt a poliţiei municipale a declarat că este vorba despe cea mai mai mare participare din ultimii trei ani, de când poliţia înregistrează aceste date.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole şi catalane, au mărşăluit în centrul Barcelonei, marcând Ziua Naţională a Spaniei.

Participanţii la marş, dintre care unii şi-au pictat faţa în roşu şi galben, culorile steagului spaniol, au scandat “Viva Espana” şi ”Sunt spaniol!”.

Unii au urlat ”Puidgemont la închisoare”, referindu-se la preşedintele separatist al regiunii Catalonia Carles Puigdemont, care a organizat pe 1 octombrie un referendum de autodeterminare, considerat ilegal de Madrid.

Sloganul marşului a fost ”Catalonia da. Şi Spania”, în semn de susţinere faţă de autonomia catalană, dar în cadrul Spaniei.

În timpul marşului, două grupuri s-au încăierat, iar poliţia a intervenit să despartă persoanele care aruncau cu scaune unele în altele. Nu au fost înregistrate alte incidente majore. 

Mitingul organizat de un grup de asociaţii civile care se opun secesiunii Cataloniei, care se desfăşura în apropiere, nu a fost perturbat.

Alt miting, la care au participat aproximativ 200 de susţinători ai unor grupări de extremă drepata şi naţionaliste spaniole s-a încheiat pe dealul Montjuic, la Barcelona, cu discursuri şi arderea unui “Senyera”, un steag neoficial care a devenit simbolul separatiştilor catalani.