AQMI a dat publicităţii o înregistrare video în care apar şapte ostatici occidentali

AQMI, filiala Al-Qaida în Africa de Nord, a dat publicităţii o înregistrare video în care apar şapte ostatici occidentali, agenţia mauritană de ştiri ANI, care a primit înregistrarea, afirmând că în aceasta apar inclusiv patru francezi răpiţi în Niger în urmă cu trei ani, relatează BBC News online.

RomaniaTV.net
17 sept. 2013, 10:02
AQMI a dat publicităţii o înregistrare video în care apar şapte ostatici occidentali

Toţi ostaticii, inclusiv un olandez, un suedez şi un sud-african care au fost răpiţi în nordul Mali în noiembrie 2011, par să fie sănătoşi, apreciază ANI.

Ministerul francez de Externe a anunţat că înregistrarea „pare credibilă”. Aceasta a fost trimisă ANI de către Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI). „Pe baza analizei iniţiale, înregistrarea video pare predibilă şi oferă o nouă probă de viaţă pentru cei patru ostatici francezi răpiţi la Arlit (nordul Nigerului) pe 16 septembrie 2010”, la o exploatare de uraniu, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei franceze, Philippe Lalliot.

Momentul înregistrării nu era clar, dar ANI apreciază că mesajele cu ostaticii francezi au fost înregistrate în iunie. „Sunt sănătos, dar sunt ameninţat cu moartea”, a declarat francezul Daniel Larribe, în vârstă de 61 de ani, adăugând că el consideră autorităţile franceze responsabile de soarta sa, fără să facă alte precizări, potrivit agenţiei mauritane.

Ceilalţi trei ostatici francezi sunt prezentaţi ca fiind Pierre Legrand, Thierry Dol şi Marc Feret.

Olandezul Sjaak Rijke, suedezul Johan Gustafsson şi sud-africanul Stephen Malcolm au fost răpiţi în urmă cu aproape doi ani dntr-un motel, la Timbuktu, în urma unui atac în care a fost ucis un german.

Aceasta este prima înregistrare video cu ostatici de când Franţa a trimis trupe în Mali, în ianuarie, după ce militanţi afiliaţi Al-Qaida ameninţau să preia controlul asupra capitalei, Bamako.

Preşedintele francez Francois Hollande declara în iunie că Franţa „face totul” pentru a obţine eliberarea ostaticilor, fără să facă alte comentarii de teama complicării „unei situaţii care este destul de gravă”.