Arabia Saudită şi Turcia, în manevre comune pentru operaţiuni împotriva Statului Islamic

Forțele aeriene turce și saudite au început luni cinci zile de manevre comune deasupra Turciei, într-un moment în care cele două țări se declară gata să-și intensifice operațiunile împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria.

RomaniaTV.net
15 feb. 2016, 19:13
Arabia Saudită şi Turcia, în manevre comune pentru operaţiuni împotriva Statului Islamic

Șase avioane de luptă F-15 urmează să participe la aceste exerciții, programate de mai mult timp, care se desfășoară în regiunea Konya, a precizat Statul major al armatei turce, într-un comunicat publicat pe site-ul său de internet.

Aceste manevre intervin în contextul în care ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat sâmbătă că Ankara și Riadul ar putea participa la o intervenție militară terestră împotriva grupării SI pe teritoriul Siriei.

Ambele capitale au luat partea rebelilor împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad.

Arabia Saudită a anunțat desfășurarea în zilele următoare a unor avioane de vânătoare la baza militară turcă de la Incirlik, în cadrul coaliției internaționale antijihadiste conduse de SUA.

Ministrul apărării turc Ismet Yilmaz a confirmat luni că patru avioane de luptă F-16 saudite sunt așteptate la Incirlik, unde staționează deja aparate americane și germane ale coaliției.

Relațiile între Ankara și Riad s-au ameliorat considerabil în ultimele luni, după o răceală provocată de rolul jucat de Arabia Saudită în răsturnarea în 2013, de către armata egipteană, a președintelui Mohammed Morsi, provenit din rândul Frăției Musulmane și aliat apropiat al Ankarei.