Arabia Saudită vrea să atace Iranul, în replică la atacurile rafinăriilor saudite

Saudiţii au în vedere mai multe variante şi nu exclud un eventual atac armat, în replică la atacurile ce au vizat rafinării din această ţară și care îi sunt atribuite Iranului.

26 sept. 2019, 18:17
Arabia Saudită vrea să atace Iranul, în replică la atacurile rafinăriilor saudite

Arabia Saudită ia în considerare toate opțiunile, inclusiv un răspuns militar, ca urmare a atacurilor ce au vizat rafinării saudite și care îi sunt atribuite Iranului, a informat joi ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, relatează site-ul postului BBC.

Franța, Marea Britanie și Germania au transmis că este clar că Iranul este responsabil pentru atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și a solicitat Teheranului să fie de acord cu negocierea programelor sale nucleare și de rachete, potrivit bbc.com

Teheranul neagă însă că ar fi implicat în atacurile din Arabia Saudită.

Pe de altă parte, SUA au impus noi sancțiuni economice împotriva Teheranului anul trecut, după abandonarea unui acord nuclear din 2015, iar în luna mai, a spus că va încerca să forțeze toate țările să nu mai cumpere petrol iranian și să facă presiuni asupra Iranului pentru a negocia un nou acord nuclear.

Miercuri, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat reporterilor de la ONU că SUA doresc „o rezoluție pașnică cu Republica Islamică Iran”. „În final, iranienilor le va trebui să ia această decizie sau dacă vor alege violența și ura”, a adăugat el, potrivit BBC.

La rândul său, președintele Franţei, Emmanuel Macron, a încercat să intermedieze o întâlnire istorică între președintele iranian Hassan Rouhani și președintele american Donald Trump.

Vorbind cu corespondentul șef al BBC, Lyse Doucet, la Adunarea Generală a ONU de la New York, dl Jubeir a declarat: „Toată lumea încearcă să evite războiul și toată lumea încearcă să evite escaladarea. Deci, vom analiza toate opțiunile care ne sunt disponibile. va lua o decizie la momentul potrivit. „„Apariția nu a funcționat cu Iranul în trecut, reclamația nu va funcționa cu Iranul în viitor”, a mai spus aceeaşi sursă.

SUA au impus sancțiuni economice împotriva Iranului anul trecut după abandonarea unui acord nuclear din 2015, iar în mai a spus că va încerca să forțeze toate țările să înceteze să cumpere petrol iranian și să facă presiuni asupra Iranului pentru a negocia un nou acord nuclear.