Arădean închis după trei crime, condamnat la încă 30 de ani de detenţie pentru alte două asasinate

Arădeanul Gheorghe Toma, care în trecut a fost condamnat pentru trei crime şi se află încă în penitenciar, a fost condamnat, joi, la încă 30 de ani de detenţie, după ce a recunoscut că şi-a decapitat şi tranşat fiica şi concubina.

RomaniaTV.net
14 iun. 2012, 17:43
Arădean închis după trei crime, condamnat la încă 30 de ani de detenţie pentru alte două asasinate

Instanţa Tribunalului Arad a decis condamnarea lui Gheorghe Toma la a treia înfăţişare, procesul în cazul ultimelor două asasinate începând în 19 aprilie, când inculpatul şi-a recunoscut faptele, la prima întâlnire cu judecătorul.

Instanţa a decis, joi, condamnarea la 30 de ani de închisoare pentru omor calificat deosebit de grav, Toma având deja vârsta de 71 de ani.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs în zece zile, însă arădeanul ceruse instanţei la prima înfăţişare să fie condamnat cât mai repede pentru că nu vrea să fie „trambalat mereu la instanţă”.

În 19 aprilie, judecătorul l-a întrebat pe inculpat dacă doreşte să îşi angajeze un avocat, dar el a refuzat, primind astfel asistenţă gratuită.

Atunci, după ce s-a citit actul de sesizare a instanţei, Gheorghe Toma – care era îmbrăcat într-un costum sport în faţa instanţei – a cerut să fie condamnat, spunând că îşi recunoaşte toate faptele şi îşi însuşeşte probele existente împotriva sa.

„Doresc să fiu condamnat, nu are rost sa mă trambalaţi mereu la instanţă. Să se încheie azi dacă se poate”, îi spunea inculpatul judecătorului.

Magistratul spunea că nu poate să-i accepte această cerere pentru că trebuia să fie administrate probele şi audiaţi martorii.

Toma a cerut să fie judecat în lipsă, însă judecătorul i-a spus că doar cei care nu pot fi găsiţi sunt judecaţi astfel.

„Atunci o să fac eu cumva să nu vin. O să vin o dată, poate de două ori, dar apoi nu mai vin, fac eu cumva”, replica inculpatul.

Gheorghe Toma are mai multe condamnări la activ, pentru furturi, asasinate şi proxenetism.

În 1958, bărbatul a fost condamnat pentru prima dată la şase luni de închisoare pentru furt.

În 1973, a fost condamnat din nou pentru furt, la cinci ani de închisoare.

În 1974, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „omor grav”, fiind autorul unui dublu asasinat. Victimele au fost doi soţi, Petre şi Felicia Pretorian, în vârstă de 67, respectiv 56 de ani. Cei doi au fost ucişi cu un topor după ce îl angajaseră pe Toma (care era vopsitor la Uzina de Vagoane) să le zugrăvească locuinţa. Cadavrele au fost descoperite în 14 august 1973, zi în care Toma a fost arestat, procesul durând până în aprilie 1974.

Graţiat în 1988 de Nicolae Ceauşescu, arădeanul a fost condamnat din nou în 1995, la trei ani de închisoare, pentru furt.

În 1999, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru proxenetism, fiind eliberat condiţionat pentru bună purtare în 2001.

Doi ani mai târziu, în Arad a fost ucis cu 20 de lovituri de cuţit un om de afaceri italian, Rinaldo Rinaldi. Anchetatorii au stabilit că autorul a fost tot Gheorghe Toma. El dispăruse după asasinat, dar a fost găsit în Franţa, în 2006, când a fost extrădat de autorităţile acestui stat şi încarcerat în România.

În 2005, Toma era condamnat în lipsă la nouă ani de detenţie şi pentru ultraj, în urma ameninţărilor cu moartea la adresa unui procuror arădean prin intermediul unor scrisori trimise din Franţa. În scrisori apăreau ameninţări precum „te voi ciopârţi”, „nici cruce la mormântul părinţilor tăi nu o să mai ai” sau „nu mai semnezi tu multe mandate, fii sigur”.

În procesul încheiat joi, Gheorghe Toma era acuzat că le-a decapitat şi tranşat pe fiica şi pe concubina sa, aruncând fragmentele de pe un pod peste un canal.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Toma în 27 martie.

Potrivit procurorilor, în perioada 19 ianuarie 1995 – 19 martie 1997, în timp ce Gheorghe Toma executa o pedeapsă privativă de libertate, fiica acestuia venea la penitenciar pentru a-i aduce pachete. În mai 1995, fiica lui Toma i-a cerut acestuia să îi transfere dreptul de proprietate asupra apartamentului său, printr-un contract de vânzare-cumpărare.

În martie 1997, după ce a fost eliberat din penitenciar, Gheorghe Toma s-a mutat în apartamentul respectiv, unde a locuit împreună cu fiica sa.

Aceasta, pe fondul neînţelegerilor legate de traiul în comun, a introdus cerere de ordonanţă preşedinţială prin care solicita evacuarea din apartament a tatălui său. La jumătatea lunii iulie 1997, în zilele de dinaintea primului termen de judecată, Gheorghe Toma a trezit-o pe fiica sa pentru a avea o nouă discuţie.

Enervat de atitudinea acesteia, Gheorghe Toma a lovit-o de două ori cu pumnul în faţă, apoi a mers în bucătărie, de unde a venit în scurt timp cu un ciocan de şniţele, cu care a lovit-o din nou, de mai multe ori, în zona capului.

„La rugămintea victimei de a înceta loviturile, de a chema salvarea şi a aduce apă pentru a-i pune comprese, inculpatul s-a deplasat în baia apartamentului pentru a aduce un lighean cu apă. Profitând de lipsa temporară din cameră a acestuia, victima s-a ridicat de pe canapea şi s-a deplasat în balconul din dreptul bucătăriei cu intenţia de a sări pe geam sau de a striga după ajutor, însă inculpatul a prins-o şi a trântit-o pe gresia balconului, după care s-a aşezat cu toată greutatea corpului peste ea şi a rămas în această poziţie până când victima a decedat”, potrivit procurorilor.

Ulterior, în cursul serii, a decapitat şi tranşat cadavrul fetei, cu un cuţit cu zimţi, după care a aruncat fragmentele de pe un pod peste un canal.

În lipsa cadavrului, tânăra a fost declarată dispărută, ulterior fiind dispusă, prin hotărâre judecătorească irevocabilă, declararea judecătorească a morţii acesteia. După uciderea fiicei sale, Gheorghe Toma a locuit o perioadă împreună cu concubina sa, în apartamentul lui, apoi s-a mutat singur într-o încăpere dintr-un alt apartament, unde era vizitat ocazional de către femeie.

„În noaptea de 13/14 februarie 1998, într-o astfel de ocazie, după ce a rememorat conflictele pe care le-a avut de-a lungul timpului cu concubina sa, inculpatul Toma Gheorghe a luat decizia uciderii ei. Astfel, după ce a sugrumat-o până când victima nu a mai dat semne că ar mai fi în viaţă, inculpatul a adus din bucătărie un ciocan de şniţele şi i-a aplicat victimei mai multe lovituri la nivelul capului”, au precizat procurorii.

Ulterior, Gheorghe Toma a târât trupul femeii în baie, l-a aşezat în cadă, a şters urmele de sânge din cameră, a decapitat şi tranşat cadavrul, după care a aruncat fragmentele în acelaşi loc în care aruncase şi cadavrul fiicei sale.

În lipsa cadavrului, femeia a fost declarată dispărută, ulterior fiind dispusă, ca şi în celălalt caz, declararea judecătorească a morţii acesteia.

În prezent, Toma îşi ispăşeşte pedeapsa cu închisoarea pentru uciderea cetăţeanului italian, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad.