Arafat: Este foarte importantă implicarea comunităţii în salvarea de vieţi; donarea celor 2% a ajutat multe domenii

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri, la Iaşi, că este foarte importantă implicarea comunităţii în derularea de proiecte care vin în sprijinul salvării de vieţi, acesta punctând că donarea celor 2% din impozitul pe venit a ajutat la dezvoltarea multor domenii.

03 aug. 2018, 10:24
Arafat: Este foarte importantă implicarea comunităţii în salvarea de vieţi; donarea celor 2% a ajutat multe domenii

„Este extrem de importantă implicarea oamenilor. Că se implică şi donează cei 2%, că îi dau la Fundaţia pentru SMURD sau la alte asociaţii, 2% a ajutat foarte mult în dezvoltarea mai multor domenii. Fundaţia pentru SMURD se ocupă, în principal, de partea asistenţei de urgenţă, dar, mai ales, pentru SMURD, cum e şi numele. Este şi Fundaţia Lidl, de exemplu, care vine în sprijinul unor proiecte comunitare foarte importante. Vedem alte proiecte pe care le-am avut cu alte fundaţii, cu alte entităţi care ne-au ajutat ca să ajungem într-adevăr să facem proiecte pe care altfel nu puteam să le facem”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că multe dintre aceste proiecte au fost adoptate şi, ulterior, au devenit proiecte de stat pentru serviciile publice, investindu-se în ele după ce s-a dovedit că sunt viabile.

„Normal, implicarea comunităţii este un lucru foarte important şi consider că este o dovadă de civilizaţie şi am ajuns la un nivel în care comunitatea înţelege foarte bine ce se întâmplă, care e interesul ei şi vine în sprijinul entităţilor care reprezintă interesul comunităţii. Ce este mai bun decât interesul omului să rămână sănătos, dacă are o problemă să fie asistat imediat şi să ajungă la el un serviciu de urgenţă foarte rapid”, a mai precizat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Raed Arafat şi generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, comandantul IGSU, au participat vineri, la Iaşi, la festivitatea de operaţionalizare a celor două motociclete SMURD intrate recent în dotarea unităţii.

Festivitatea s-a desfăşurat în faţa Prefecturii din municipiu. La eveniment au mai fost reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ISU şi SMURD Iaşi.

Coordonatorul SMURD Iaşi, prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, a declarat că dispeceratul integrat ISU – SMURD – SAJ se va ocupa de coordonarea celor două motociclete, la fel ca şi în cazul celorlalte echipaje ale Ambulanţei sau ale SMURD. Asta înseamnă că, în fiecare zi, motocicletele SMURD vor putea interveni atât la cazuri de accidente, de traume, cât şi la cazuri medicale.

Ea a declarat că partea medicală va fi susţinută, ca şi pentru celelalte echipaje SMURD, de către UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. De asemenea, dispecerizarea echipajelor paramedicilor care operează pe aceste vehicule înseamnă nu doar trimiterea echipei, ci şi trimiterea informaţiilor care vor fi baza unei decizii a unui medic din dispecerat, medic de la SMURD sau de la SAJ.

Una dintre motocicletele SMURD Iaşi va fi amplasată în faţa Prefecturii, iar cealaltă la Casa de Cultură a Studenţilor, pentru a interveni în partea de nord a oraşului şi chiar pe Drumul European 583, unde se întâmplă frecvent accidente rutiere.