Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că a fost înregistrată o contestație privind anularea alegerilor prezidențiale din data de 4 mai 2025, printr-un comunicat de presă.
CCR nu a spus, inițial, cine a depus contestația și nici care sunt motivele invocate pentru a anula scrutinul în urma căruia Nicușor Dan și George Simion s-au calificat pentru turul al doilea din 18 mai.
Sesizarea a fost depusă de Sebastian Constantin Popescu, candidat în alegerile de duminică.
Cererea urmează să se judece în această săptămână, dar data exactă nu a fost stabilită, momentan, de către Curtea Constituțională. „Nu s-a stabilit încă un termen însă cel mai probabil se va lua în discuție spre sfârșitul săptămânii”, precizează CCR.
Sebastian Constantin Popescu, ce a obținut 25.994 de voturi (0,28%) la alegerile de duminică, a contestat legalitatea alegerilor prezidențiale din 4 mai. Acesta invocă încălcări ale principiilor democratice și ale egalității de șanse în alegeri.
„Prin mesaje repetitive de tipul:„Nu votați pe X, nu are șanse”, „Aplicați votul util”, s-a indus opercepție falsă asupra alegătorilor, determinându-i să renunțe la opțiunile lor reale, încălcându-se astfel Art. 62 din Constituție”, se menționează în sesizare.
El mai acuză presa că a folosit „practici ilegale de promovare selectivă prin Dezbateri electorale organizate discreționar doar cu cei 5 candidați ”relevanți” sau cu reprezentanții acestora, dar și prin difuzareadeștiri
zilnice dedicate exclusiv celor 5 candidați, ignorându-i pe ceilalți 6.”
„În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025, mass-media a prezentat în mod selectiv și denaturat sondaje de opinie, încălcând principiile democraticeși legile electorale”, acuză Popescu. „Prin eliminarea candidaților din sondaje, mass-media a transmis publicului că doar anumiți candidați au șanse, determinând alegătorii să renunțe”, mai menționează sesizarea.
contestatie-CCR-Partidul-Noua-Romanie-anulare-rezultat-alegeri-primul-tur-prezidentiale-2025-semnat (1)În termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, deci cel mai târziu pe 6 mai, ora 24:00, pot fi formulate cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală.
Acestea pot fi depuse de partidele politice, alianţele politice sau electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi candidaţii care au participat la alegeri.
Citește și : George Simion: „Rușii sunt criminali. Voi vota împotriva reînarmării Uniunii Europene” (Corriere Della Sera)
Apoi, pe 8 mai, Biroul Electoral Central va înainta către Curtea Constituţională procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de vot.
După primirea dosarului de la BEC și soluționarea cererilor de anulare, CCR validează alegerile și publică rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial.
Cel mai târziu la data de 9 mai se vor aduce la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor, zi în care începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.