Arafat, explicaţii după ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepţi

ÎPS Pimen a fost înmormântat vineri, 22 mai, după ce a decedat în urma infecției cu coronavirus. La înmormântarea părintelui au participat peste o mie de persoane, în ciuda măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului luate de autorități în ultimele luni. Permisiunea a fost oferită chiar de către șeful DSU Raed Arafat.

RomaniaTV.net
24 mai 2020, 07:00
Arafat, explicaţii după ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepţi

Peste o mie de români și-au pierdut viața în urma infectării cu coronavirus de la începutul pandemiei în țară. Pentru a preveni răspândirea virusului autoritățile române au interzis autopsiile, declarând cauza ca fiind  COVID-19. 

Citește și: ÎPS Pimen a fost înmormântat astăzi la Sihăstria Putnei. Mii de credincioşi l-au condus pe ultimul drum

Autoritățile susțin că trupurile persoanelor decedate sunt contagioase, cu toate că oamenii de știință susțin că boala se transmite prin sistemul respirator și salivă.

Familiile celor peste o mie de persoane decedate au fost nevoite să își înmormânteze persoanele dragi în saci de plastic și cu un număr mic de persoane. În multe cazuri, familia nu a putut să își ia rămas bun sau să să conducă decedatul pe ultimul drum. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, a murit în urma infecției cu coronavirus, iar la înmormântarea acestuia au participat peste o mie de persoane. Permisiunea a fost oferită de către șeful DSU Raed Arafat, care a considerat că o astfel de derogare se impune.

Raed Arafat a declarat faptul că a fost o solicitare personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, iar aceasta a fost greu de refuzat. Șeful DSU susține că a fost acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile impuse de autorități.

„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva. Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat pentru Recorder.ro.

ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Acesta a primit în urmă cu două săptămâni un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.

ÎPS Pimen a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București de pe 20 aprilie, după ce a fost confirmat cu COVID-19.