Arafat face scandal, la 7 ani de la tragedia din „Colectiv”: „Criticii mei să vină să-mi spună ce nu a funcționat! / Dacă mă simțeam vinovat, plecam!”

Indiferent de tragedie, Raed Arafat rămâne în funcție. Tot el se afla în funcție-cheie, în 2015, când a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Potrivit oficialului MAI, DSU a intervenit fix cum trebuia.

05 nov. 2022, 13:53
Arafat face scandal, la 7 ani de la tragedia din „Colectiv”: „Criticii mei să vină să-mi spună ce nu a funcționat! / Dacă mă simțeam vinovat, plecam!”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență nu a uitat că i s-a cerut demisia în repetate rânduri. În noaptea cumplită din 2015, când sute de tineri au murit și au fost răniți la Clubul din Capitală, Raed Arafat s-a aflat la locație și a fost aspru criticat, inclusiv de celebrul CTP.

Acum, oficialul DSU reamintește românilor că a intervenit corect și ține să se răzbune, lansându-le o provocare.

„Criticii mei să vină să îmi spună ce nu a funcţionat la Colectiv. Eu nu am nicio teamă să zic părerea mea şi părerea mea am auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu, nu controlori de corpuri de control care au venit şi şi-au făcut treaba, care erau jurişti habarnişti despre sistemul de urgenţă.

Şi aici mă refer când au venit atunci de la corpul de control al premierului şi au scris că intervenţia a fost sub medie. Am avut o discuţie cu cele trei doamne, domnişoare, care au făcut controlul, explicaţi-mi ce însemană sub medie şi cu cine ne-aţi comparat. Când spui că o intervenţie a fost sub medie, înseamnă că ai comparat-o cu o intervenţie care a fost peste medie sau cu o intervenţie care e medie.

Dacă există o intervenţie care reprezintă media, însemană că au fost mai multe intervenţii şi avem un mod de calcul, ce înseamnă media. Şi cel care stabileşte că o intervenţie este sub medie, trebuie să înţeleagă mecanismele de intervenţie. Noi am avut o discuţie, era un coleg cu mine şi era atunci ministru de Interne domnul Tobă, care nu i-a convenit raportul Corpului de Control al premierului pentru că l-a văzut ca un raport care nu era corect faţă de noi şi care venea cu foarte multe chestii care erau lipsite de orice adevăr”, a declarat Arafat, la Prima TV.

 

Explicațiile lui Raed Arafat

 

Şeful DSU a subliniat că resuscitarea pe caldarân a fost făcută corect, deşi impactul emoţional a fost mare.

„Să luăm exemple, cu intervenţia sub medie, când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul a fost nu că noi am evaluat. Atunci întrebarea mea a fost, care e domeniul vostru de expertiză, ce pregătire aveţi. Nu, noi suntem juriste, suntem experte în control. Nu ai cum să fii experte în control la toate. Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu, juristă dintr-un birou, şi să vii cu părerea că intervenţia este sub medie.

După care ne-au introdus în raport că noi am resuscitat într-un mod inadecvat sau impropriu, pacienţii pe caldarâm. Da, dar după noi, după două săptămâni, după ce a fost Bataclan, în Franţa, unde resuscitau francezii victimele? Victimele nu se resuscitează la distanţă, decât dacă este un pericol imediat, să pleci, ca să nu pui viaţa salvatorului în pericol. În momentul în care victima e în stop cardiac, resuscitarea se începe imediat, pe un plan dur. Planul dur poate să fie caldarâmul. Nu poţi să îi duci, unde să îi duc, la hotel? Unde să îi duc? Acolo se începe cu resuscitarea. Imaginile sunt dure, îmi pare rău, aţi văzut şi în Coreea de Sud acum, au avut ce au avut, unde resuscitau bolnavii?

Nu numai populaţia, dar şi pompierii, pe şosea, acolo unde i-au găsit. Deci să vii tu, de la o structură de control, habarnist în domeniu şi să emiţi păreri, este un lucru extrem de grav”, a subliniat Arafat.

Oficialul de la DSU nu se simte vinovat.

„Eu dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun, că am pus tot posibilul să lucrez, să fac toată treaba să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu nu am de ce să mă simt vinovat pentru că câteva personaje au îndreptat toate atacurile pe întreg sistemul de urgenţă.

Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun, legislaţia am început să o modificăm înaintea Colectivului. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului”, a mai adăugat Arafat.