CTP este de partea Simonei Halep în scandalul de dopaj: „Ăsta nu e drog. În fişa lui găsiţi nişte reacţii adverse de vi se face părul măciucă”

Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis din toate timpurile, a anunţat vineri, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open, la substanţa roxadustat.

21 oct. 2022, 20:58
CTP este de partea Simonei Halep în scandalul de dopaj: „Ăsta nu e drog. În fişa lui găsiţi nişte reacţii adverse de vi se face părul măciucă”

Simona Halep, care ocupă în prezent locul 9 în clasamentul mondial, a fost testată pozitiv la US Open, potrivit APA, deşi, în mod ciudat, românca a fost învinsă în primul tur la New York de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

CTP, într-o declaraţie pentru Gsp.ro, îi acordă prezumția de nevinovăție Simonei Halep și exclude varianta conform căreia aceasta ar fi luat din proprie inițiativă respectiva substanță.

„În primul rând, m-a lăsat și pe mine cu gura căscată această substanță, acest roxadustat. Ăsta nu e un drog! El poate avea efecte de transport suplimentar de oxigen în sânge prin înmulțirea numărului de hematii. Că de fapt asta face, de aceea este un medicament anti-anemic. Dar acest medicament se prescrie unor oameni aflați în stare gravă, oameni cu dializă, care au rinichii praf.

Dacă vă uitați în fișa medicamentului, o să găsiți niște reacții adverse de vi se face părul măciucă! Poate să producă hipertensiune pulmonară, poate să producă tromboze, cheaguri în sânge, poate să producă greață, hiperpotaseime. E groaznic! Dacă vrei să te droghezi, cred că acest medicament e ultimul pe care să-l alegi! M-am uitat și eu acum… chiar sunt rezerve în privința acestui medicament, nu se mai prescrie nici bolnavilor! E un comitet de medici, s-a constat că medicamentul nu e sigur, că poate să provoace ce v-am spus. L-au interzis de la prescriere pentru a se face studii suplimentare.

Citeşte şi: Ilie Năstase o dinamitează pe Simona Halep după ce a fost prinsă dopată! „Vai de capul meu! Vai de mine! Nu pot să cred!”

Este o substanță de mare risc într-o zonă crepusculară! De ce să ia Simona un medicament care, cel mult, poate avea acest efect de îmbunătățire a rezistenței generale, a anduranței?

Ea n-a avut niciodată probleme de rezistență generală. Dimpotrivă! Acesta este unul dintre punctele ei forte. Dacă s-a bazat pe ceva, ea s-a bazat în primul rând pe picioare, pe alergat. Ea n-a avut niciodată problema asta. Problemele ei au fost articulațiile, problemele ei au fost la genunchi, are probleme la coloană, problemele privind rupturile musculare. Ce să facă acest medicament? Să-i rezolve discopatia, pe care, oricum, o are? Nu văd la ce să-i fi folosit ei acest medicament”, a precizat gazetarul, pentru sursa citată.

CTP a adăugat că, după cum i s-a părut Simona de-a lungul carierei, dar şi urmărindu-i jocul, nu i se pare că ar fi avut sens să folosească cu bună ştiinţă substanţe interzise.

„Nu pot să cred că Simona ar recurge vreodată la o astfel de modalitate ca să-și îmbunătățească performanța. Ea este un om care a muncit întotdeauna enorm pe teren, care s-a antrenat. Nu are sens, nu o văd făcând așa ceva!”, a mai spus gazetarul.

Citeşte şi: Christoph Daum, fostul selecţioner al României, diagnosticat cu cancer: „Sunt un luptător şi voi înfrunta această provocare cu optimism şi din toate puterile”