Arafat prevestește carantinarea altor orașe: „Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă”

Persoanele cu drept de vot pot circula fără declaraţie pe propria răspundere din ziua de 6 decembrie, ora 5.00, până în 7 decembrie, ora 1.00, a declarat vineri secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful DSU. În schimb, Arafat anunta probleme de Sărbători.

04 dec. 2020, 23:45
Arafat prevestește carantinarea altor orașe: „Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă”

Arafat, spune că în perioada următoare cel mai probabil unele orașe sau regiuni vor fi carantinate. El a dat asigurări că nu se pune problema de o carantină la nivel național, ci doar în orașele sau comunele unde numărul cazurilor Covid-19 este foarte mare.

„În ultimele 7 zile în medie vedem că există o scădere. Trebuie să vedem dacă continuă. Când vedem localitățile care au fost carantinate (de exemplu Baia Mare, Gherla, mai sunt în Zalău) observăm că am controlat situația. La Timișoara se vede o scădere după ce au fost carantinate mai multe localități din jur. În mare parte unde a fost carantinate zone incidența cazurilor a scăzut.

Arafat, avertismentul care dă fiori

Inclusiv OMS vorbește de măsuri locale și zonale, nu la nivel național. Bănuiesc că asta va fi abordarea noastră pe viitor! Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă, oamenii vor să se plimbe și să socializeze. Depinde de noi dacă vrem să reducem contacul ca să evităm o situație mult mai serioasă. Să nu ajungem să creștem numărul de cazuri după luna ianuarie. Deci rămânem la măsuri locale și zonale!

Pentru sărbători n-am discutat de măsuri suplimentare. Clar că cele actuale vor fi reținute. Noi avem în data de 14 vom prelunngi starea de alertă pentru următoarea lună. Acolo va fi făcută o situație pentru a vedea întreaga situație. Nu există în acest moment intenții de noi restricții. Urmează însă să fie făcute analize pentru a vedea care este comportamentul în întreaga țară.

Dacă vorbim de întâlnire privată, în casa persoanei, nu putem să limităm. Să venim să-i spunem cuiva că în casa lui nu are voie există limitări în acest sens. Sfatul nostru e ferm: în perioada sărbătorilor să nu aducem mulți prieteni sau cunoscuți în casă”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Alegeri 2020. Raed Arafat, anunță ce este interzis în ziua votului

Șeful DSU: „Mă voi vaccina, fără discuție!”

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că se va vaccina atunci când acest lucru va fi posibil. El arată că un număr de români nu vor face acest lucru, indiferent de campaniile guvernamentale de informare. „Rolul nostru e să convingem cât mai mulți”, spune Arafat.

„Mă voi vaccina, fără discuție! Când pot să mă vaccinez nu o să se pună în discuție acel lucru. Dacă asta înseamnă să mă vadă lumea că eu mă vaccinez eu sunt dispus să o fac public. În privința obligativității vacinării la locul de muncă intrăm deja pe un teren juridic. Dar dacă vorbim de pașaportul de vaccinare, despre asta deja vorbesc companiile aeriene. Un angajator poate să ajungă la concluzia că trebuie să respecți mai multe restricții. Dar depinde și de activitatea firmei. Așa că nu pot să răspund la aceste chestiuni.

Abordarea în societate este în primul rând informarea pentru public. Colegii au anunțat azi date despre calitatea vaccinurilor. Nu se vor folosi vaccinuri care nu au certificat european.

Va rămâne întotdeauna un număr de oameni care vor refuza vaccinarea. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, ci pe cea voluntară. Rolul nostru e să convingem cât mai mulți”, a spus Raed Arafat la Digi24.


loading...