Arafat, numit ministru în absenţa şefilor Parlamentului. Antonescu: Nu fac ceremonii cu Băsescu

Raed Arafat a fost învestit în funcţia de ministru al Sănătăţii în absenţa preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Zgonea şi Antonescu au lipsit de la ceremonia care a avut loc, miercuri seară, la Palatul Cotroceni. Dacă preşedintele Camerei Deputaţilor susţinea că nu a putut participa deoarece se afla în Craiova, riCn Antonescu a susţinut că nu doreşte să participe la ceremonii alături de Traian Băsescu. Imediat după depunerea jurământului, Traian Băsescu i-a transmis o rugăminte lui Raed Arafat "să finalizeze în acest an Legea Sănătăţii".

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 16:50

Raed Arafat a depus, miercuri, la Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii, în faţa şefului statului, cu mâna pe Constituţie. Pe masă, în momentul depunerii jurământului se afla şi Biblia şi Coranul. Protocolul prevede obligativitatea ca cel care depune jurământul să ţină mâna pe Constituţie în timpul citirii textului.

La începutul ceremoniei, Traian Băsescu i-a spus lui Arafat că pe masă are şi Biblia şi Coranul.

„Domnul ministru, aveţi acolo şi Biblia şi Coranul, este opţiunea dumneavoastră”, a spus Băsescu.

La ceremonia au fost prezenţi premierul Victor Ponta şi miniştrii Florin Georgescu, Mona Pivniceru, Ecaterina Andronescu, Puiu Haşotti, Liviu Pop, Titus Corlăţean, Rovana Plumb şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Daniel Funeriu şi Bogdan Oprea.

De la ceremonia de la Palatul Cotroceni au lipsit preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Valeriu Zgonea a precizat că nu poate asista la depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Raed Arafat întrucât se află în teritoriu. „Vineri începe campania electorală pentru parlamentare”, s-a justificat preşedintele Camerei Deputaţilor. Zgonea a completat că a aflat despre ceremonia de la Palatul Cotroceni miercuri, la ora 14.00, şi a motivat că nu a avut timp să se întoarcă în Bucureşti.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat la România TV că nu participă „la ceremonii cu Traian Băsescu”.

„Absenţa de la această ceremonie nu e legată evident de persoana ministrului Arafat, ci de persoana lui Traian Băsescu, un om intrat în mod fraudulos şi pe uşa din dos în acel sediu simbolic al puterii, nu doresc să facem împreună ceremonii. (…) Sunt gesturi simbolice, nu există nicio obligativitate juridică. Eu nu am încălcat în viaţa mea nicio lege. Dacă mă obliga legea o făceam. Din punct de vedere simbolic nu am ce discuta în astfel de împrejurări cu Traian Băsescu. (…) Nu am absentat fără a vorbi înainte cu Victor Ponta şi a-l întreba dacă are o problemă cu absenţa mea. Dacă ar fi avut o problemă, pentru Victor Ponta m-aş fi dus”, a declarat la România TV Crin Antonescu.

„Preţuirea mea faţă de omul Raed Arafat nu se arartă în primul rând în ceremonii la Palatul Cotroceni”, a spus Antonescu.

Premierul s-a declarat bucuros pentru învestirea lui Raed Arafat în funcţia de ministru. Însă, cât despre motivul invocat de Crin Antonescu, premierul a declarat, în glumă, că este invidios.

Raed Arafat a confirmat pentru România TV faptul că a avut şi un Coran pus lângă Constituţie şi Biblie şi susţine că acest lucru este normal. În plus, ministrul susţine că a dat uitării momentele în care preşedintele Traian Băsescu l-a jignit.