ARB: Băncile şi clienţii trebuie să împartă riscul. Creditele pot crea un disconfort pe termen lung

Persoanele care iau credite de la bănci trebuie să fie conștiente că acest lucru înseamnă un angajament pe termen lung, care se poate transforma în timp în disconfort, a declarat, joi, Cătălin Pârvu, membru în colegiul director al Asociației Române a Băncilor.

10 mart. 2016, 12:21
ARB: Băncile şi clienţii trebuie să împartă riscul. Creditele pot crea un disconfort pe termen lung

„Sunt de acord că băncile și clienții trebuie să împartă riscul, însă această împărțire trebuie să fie rezonabilă”, a spus Cătălin Pârvu. Oficialul a precizat că, dacă vor fi afectate de această lege, băncile vor tinde să-și diminueze costurile.

„Acest lucru îi va afecta pe alți clienți, adică pe deponenți. Dacă nu vom mai da atâtea credite, nu vom mai avea atâtea venituri, deci se vor reduce remunerările la depozite și vor suferi milioane de deponenți. Va suferi și bugetul statului, pentru că profiturile vor fi mai mici și vom plăti mai puține taxe”, a susținut reprezentantul ARB, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Vasilescu (BNR): ANPC n-a mişcat un deget să emită un pachet de legi pentru umanizarea pieţei bancare

Potrivit acestuia, clienții care accesează un credit trebuie să fie conștienți că acest lucru se va transforma în disconfort pe termen lung.

„Cei care iau credite trebuie să fie foarte conștienți că acest credit are o viață lungă. Pe termen scurt va fi un confort, apoi confortul va scădea și se va transforma în disconfort”, a subliniat Pârvu.

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ”Prima casă” să fie inclus în acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.