Arbitrii încing spiritele în Liga I. Cluburile vor străini, Crăciunescu refuză. Vezi aici de ce

Liga I este în vacanţă, dar este departe de a fi linişte în fotbalul românesc. După meciul Vaslui - Rapid (2-3), centralul Istvan Kovacs a devenit ţinta oficialilor ambelor cluburi, ceea ce înteţeşte discuţia privind aducerea de arbitri străini la meciurile din Liga I. Variantă este cerută insistent de patronii de cluburi, dar respinsă hotărât, cel puţin pentru moment, de CCA.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 08:42
Arbitrii încing spiritele în Liga I. Cluburile vor străini, Crăciunescu refuză. Vezi aici de ce

De câteva sezoane încoace, arbitrajul este una dintre problemele centrale ale fotbalului românesc. Din toate părţile se pun tunurile pe „cavalerii” fluierului şi pe şeful CCA, oricare ar fi el, iar erorile de arbitraj s-au perpetuat şi s-au înmulţit direct proporţional cu presiunea pusă pe cei care se presupune că ar trebui să împartă dreptatea pe dreptunghiul verde. Voite sau nu, greşelile repetate i-au făcut pe arbitrii români indezirabili la ei acasă. Cluburile cu pretenţii din Liga I cer ca din retur să li se aducă arbitri străini, deoarece nu mai suportă greşelile şi vor eliminarea suspiciunilor.

Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai arbitrilor este finanţatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu, fost arbitru internaţional. Patronul moldovenilor s-a dezlănţuit la adresa actualului şef al CCA, Ion Crăciunescu, şi a centralului Istvan Kovacs după meciul pierdut de Vaslui în faţa Rapidului, marţi seară, în etapa a 18-a a Ligii I. „Kovacs este un arbitru făcut în eprubetă, pentru interese. El m-a tocat şi cu Astra. E un arbitru promovat cu dedicaţie, e făcut să servească două, trei echipe. Lui Crăciunescu îi exultă mustaţa de bucurie. El îi învaţă p-ăştia să dea roşu la orice atingere. Îi creşte inima când pierd eu. El conduce sub formă de dictatură, ca în Columbia, cu pistoalele pe masă„, a tunat Porumboiu, la DigiSport. „Marius Avram, de exemplu, e un arbitru corect, dar i se aprind lămpile lui Crăciunescu când îl vede, doar din cauza lui taică-său. În schimb, ţine în braţe toate hahalerele”, a adăugat finanţatorul Vasluiului. Declaraţie interesantă în condiţiile în care pe la finalul lui 2010 acelaşi Porumboiu spunea despre acelaşi Avram, fiul fostului şef al CCA, Vasile Avram, că este „cel mai mare compromis din istoria arbitrajului”.

Deşi a lăsat Vasluiul în 10 oameni în prima repriză, facilitând astfel misiunea Rapidului, Istvan Kovacs l-a scos din sărite şi pe antrenorul Răzvan Lucescu, după ce a eliminat şi un jucător al giuleştenilor, Deac. Lucescu jr. spune că centralul l-a „vânat” pe jucătorul său şi că ţinând cont de arbitraj, victoria Rapidului la Vaslui este „uriaşă”.

Cluburile cu pretenţii din Liga I insistă, astfel, pentru aducerea de arbitri străini măcar la meciurile importante din retur. Astfel se vor elimina parti-pris-urile, spun ei, şi, în orice caz, suspiciunile privind existenţa lor. Propunerea lor este susţinută şi de preşedintele LPF şi vicepreşedintele FRF, Dumitru Dragomir: „Şapte, opt meciuri pe etapă sunt stricate de arbitri. Dacă nu vor fi aduşi arbitri străini, acest campionat nu se va termina. Ce dacă nu e de acord Crăciunescu? El stă şi comentează la televizor. Comitetul Executiv decide”.

În ciuda poziţiei acestuia şi a mai multori patroni de cluburi, varianta arbitrilor străini este refuzată însă vehement de Crăciunescu, care crede că aceia care critică în repetate rânduri arbitrajul urmăresc să deţină monopolulul în acest domeniu. „Se pare că arbitrajul este baza în fotbalul românesc… Avem soluţii, avem arbitri competenţi. Nu se pune problema aducerii de arbitri străini. Nu mă voi duce niciodată să stau la coadă la aeroport să aştept un arbitru străin care să conducă un meci de la noi. M-aş înjosi„, a explicat Ion Crăciunescu, la sport.ro.