ARCA a reclamat Agenţia Spaţială Română la DNA. ROSA: Este o deformare a realităţii

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică a introdus o acţiune penală la DNA împotriva Agenţiei Spaţiale Române, alături de alte trei acţiuni civile, obiectul acţiunii penale constituindu-l 'lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda'. Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, a declarat că acuzaţiile reprezentanţilor ARCA la adresa lui şi a instituţiei pe care o conduce sunt 'deformări ale realităţii'.

RomaniaTV.net
01 apr. 2013, 10:58
ARCA a reclamat Agenţia Spaţială Română la DNA. ROSA: Este o deformare a realităţii

ARCA a anunţat luni printr-un comunicat că a introdus o acţiune penală la DNA împotriva ROSA, alături de alte trei acţiuni civile, obiectul acţiunii penale constituindu-l ‘lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda’ în Programul de Cercetare STAR, dar şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie.

‘ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale. Initiaţiva acţiunilor în justiţie vine după ce, participând la competiţia STAR în 2012, am fost martorii unui mod de operare în evaluarea proiectelor şi blocarea eventualelor contestaţii, pe care nu avem de gând să-l lăsăm să continue. Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale Programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază Programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Avem, prin urmare, toate motivele să ne îndoim de imparţialitatea şi de competenţa experţilor folosiţi în evaluări. Acţiunile ARCA au drept scop identificarea şi prezentarea faptelor incriminaţilor, elemente care să conducă la destructurarea reţelei financiare clientelare constituite în jurul lui Piso Marius-Ioan, preşedintele ROSA’, se arată în comunicatul ARCA.

Marius Ioan Piso, a declarat luni, pentru Agerpres, că acuzaţiile reprezentanţilor ARCA la adresa lui şi a instituţiei pe care o conduce sunt ‘deformări ale realităţii’.

‘Sunt deformări ale realităţii şi fac parte dintr-o campanie. Este un protest al lor împotriva faptului că au fost evaluaţi ca fiind slabi. Evaluările au fost făcute de experţi străini‘, a afirmat Piso.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au acţionat juridic, în această iarnă, ROSA şi Ministerul Educaţiei pentru faptul că au pierdut într-o competiţie de proiecte.

‘Totul e foarte clar din punct de vedere juridic. Acuzaţiile ARCA sunt un montaj de presă’, a spus Piso.