ARCA a testat echipamente speciale pentru programul Haas GALERIE FOTO

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a testat în zbor echipamente cu destinaţie specială, care vor fi incluse în proiectul Haas, prin care speră să câştige premiul Google Lunar X.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 11:56

ARCA cu sprijinul logistic al Aeroclubului României, a desfăşurat Misiunea 8, un program de testare la zbor a unor echipamente cu destinaţie specială, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Au fost efectuate teste de propulsie şi transmisie de date, în cadrul a cinci zboruri. Echipamentele au fost recuperate prin paraşutare în zonele de siguranţă
alocate.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 de milioane de dolari „Google Lunar X Prize” şi să lanseze în cosmos prima rachetă romanească, capabilă să transporte un cosmonaut.

Este vorba despre Haas, o rachetă spaţială în trei trepte. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer şi câstigarea competiţiei.

Pentru transportul rachetei Haas la altitudinea de lansarea, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111 Excelsior. IAR 111 va deveni primul avion supersonic românesc şi va fi utilizat şi pentru
dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial.

În septembrie 2011, a fost testată, în zbor, cabina supersonicului, urmărindu-se recuperarea acesteia prin paraşutare şi acceleraţiile la impactul cu apa.