ARCA Sustenabilităţii sau cum să faci dezvoltare durabilă fără să afectezi mediul. Cazul Caransebeş

Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) a continuat seria de evenimente „ARCA Sustenabilității”, prin care și-a asumat misiunea de a consolida inițiative publice-private pentru dezvoltare sustenabilă, prin evenimentul Conferința Sustenabilității în Banat și Mehedinți.
Alina Costache
11 dec. 2022, 11:37
ARCA Sustenabilităţii sau cum să faci dezvoltare durabilă fără să afectezi mediul. Cazul Caransebeş

Gazda evenimentului, Aeroportul Banat, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Municipiului Caransebeș, intenționează dezvoltarea unei regiuni de interes economic, concentrată în jurul nodului multi-modal de transport care se dezvoltă în jurul aeroportului, prin conexiuni rutiere, feroviare și fluviale. Amplasamentul este strategic conceput în proximitatea Gazoductului BRUA pentru a capta resursă energetică eficientă atât în industrie și transporturi cât și în sinteza combustibililor sustenabili pentru industrii și transporturi.

Ca și subiect complementar, mediul public și economic din regiune manifestă interes deosebit în producția hidrogenului verde, atât prin reformarea metanului cu abur și captarea carbonului, cât și prin procesul de electroliză, intenționând să se încadreze în criteriile strategice industriale ca și „vale de hidrogen” pentru consum și transport către consumatori. Prin contribuția participanților, atât din partea instituțiilor publice cât și din partea mediului de afaceri, reprezentanții ACS au obținut informații esențiale pentru o Strategie Națională a Hidrogenului care să aducă beneficii regiunii prin dezvoltare durabilă, în principiile sustenabilității, așa cum sunt acestea definite prin legislația europeană și convențiile globale (Taxonomia, țintele de dezvoltare sustenabilă ONU etc.).

Propunerea ACS, în această conferință, s-a nuanțat prin apelul la întemeierea unei regiuni de interes pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare sustenabilă orientate către progres. ACS a propus dezvoltarea primului consorțiu administrativ menit să ofere servicii publice la rang de excelență, în ceea ce privește rețelele de infrastructură și interconectivitatea între obiectivele industriale.

Principalele subiecte:

Corelarea strategiilor naționale în domeniile transporturilor sustenabile, cu aeroporturile naționale reprezentând centre multi-modale de dezvoltare industrială, transport pasageri și mărfuri, producție combustibili sustenabili și acces către regiuni economice orientate spre dezvoltare durabilă. Aeroportul Banat Caransebeș este printre singurele aeroporturi din țară în care multi-modalitatea completă poate fi realizată prin conexiunile rutiere, feroviare și fluviale deja dezvoltate și în curs de dezvoltare, conform Masterplan General Transporturi România.

 

Pregătirea noii generații de angajați în dinamica industrială prin participarea directă a mediului corporativ în mediul educațional a fost un subiect intens dezbătut. Prin misiunea de a „pregăti astăzi elevi pentru meserii care nu au fost încă inventate”, ACS a prezentat un exemplu aproape unic de bune practici, pe care Aeroportul Banat – Caransebeș l-a pus în practică, găzduind un liceu de formare profesională pentru noua generație de ingineri în domeniul transporturilor aeriene, chiar în incinta complexului aeroportuar.

 

Prin prezența proiectului BRUA în imediata proximitate, corelarea strategiilor de dezvoltare regională poate fi alimentată de Romgaz, astfel realizând țintele strategice din documentul programatic „Strategia S.N.G.N. Romgaz 2021-2030”, unde Misiunea asumată, cea de creștere sustenabilă a valorii adăugate pentru societate, angajați și acționari, implicit reziliența organizației pe termen lung, va trebui produce rezultate în perioada imediat următoare, cu dovezi clare de implicare a organizației în dezvoltarea sustenabilă a comunităților, pozitiv influențate de prezența Romgaz în centrul lor, ca și catalizator al creșterii și principal furnizor de resursă primă curată pentru un viitor prolific.

 

Prin acest eveniment, ambiția ACS este de a prezenta comunității locale, mediului public, mediului de afaceri, cum NetZeRomGAZ le va sprijini dezvoltarea în următorul secol, catalizând creșterea sustenabilă în deplină considerație cu privire la nevoile comunității, cât și nevoile urmașilor comunității.

 

Intervenția domnului Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, a rezultat într-o sinteză a planului amplu de dezvoltare a sistemului feroviar din regiune. Prezența ARF la dezbatere a generat dialog între instituțiile publice, private și principalii administratori de infrastructuri din Banat și Mehedinți, dezvoltând concepte de interconectivitate regională între obiective strategice pentru o rețea eficientă de transport pasageri și mărfuri, dar mai ales utilă pentru a alimenta industria cu resursele esențiale pentru randament economic. Conexiunile între orașe, aeroporturi, porturile dunărene și comunități vor fi asigurate pe cale feroviară și alimentate sustenabil. Gazul natural, hidrogenul, energia electrică verde vor avea un rol important în dinamica regională, iar ARF este proactivă în asimilarea tuturor elementelor sustenabile prin proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare susținute atât de ACS cât și de beneficiarii finali, instituțiile publice, private și comunitățile.

La eveniment au fost invitați să participe, la nivel executiv, și Consiliul Județean CS, Societatea de Transport Public CJ CS, Societatea de Transport Fluvial CJ CS, Port Baziaș, Port Moldova Nouă, Primăria Oțelul Roșu, Societatea de Transport Oțelul Roșu, Primăria Caransebeș, Societatea de Transport Caransebeș, Caromet, Primăria Reșița, Societatea de Transport Reșița, Primăria Bocșa, Societatea de Transport Bocșa, Primărie Oravița, Societatea de Transport Oravița, Primăria Moldova Nouă, Societatea de Transport Moldova Nouă, Primăria Băile Herculane, Societatea de Transport Băile Herculane. Participanții au răspuns extrem de pozitiv la recenzia obiectivelor de infrastructură pentru transporturi, dar și energetică, esențiale pentru dezvoltarea regiunii, asumându-și misiunea de a prioritiza proiectele pentru efecte imediate.

Evenimentul a inclus prezentări și studii de caz ce susțin utilizarea resurselor energetice și combustibililor sustenabili pentru industrii și transporturi cu emisii de gaze cu efect de seră NET 0. Intenția a fost de a evidenția uneltele necesare în dezvoltarea strategiilor pe termen mediu și lung, în condiții de stabilitate economică și încredere deplină, atât pentru mediul public cât și pentru mediul privat.

Economia circulară a fost un subiect prioritar dezbătut, unde s-au adus exemple concrete în ceea ce privește posibilitatea de a reutiliza bunuri de patrimoniu în condiții de eficiență a costurilor de modernizare, precum exemplul dezvoltat de Intergaz România (membru fondator ACS) prin conversia autobuzului diesel EURO 3 la standardul EURO 6, modificând soluția tehnică la alimentare cu gaz natural comprimat (GNC) și modernizarea întregului ansamblu pentru un grad de confort și siguranță rutieră superioare. În acest sens, au fost dezbătute posibilitățile de administrare robotizată a flotelor de transport rutier, feroviar, fluvial, aerian prin tehnologia de conducere autonomă a vehiculelor (autonomous driving), pentru reducerea erorilor din circuitele de transport, rezultând imediat în scăderea consumului de combustibil, eficiență sporită în lanțurile de distribuție cât și vieți salvate în trafic intens. ACS a prezentat tehnologia revoluționară, dezvoltată în România de către societatea Invoker TransIT, prin instrumente financiare europene, care asigură transport rutier optim la nivelul 4 (din 5 existente).

Participanții au manifestat un interes deosebit în tehnologie și au achiesat la apelul ACS de sprijin regional pentru dezvoltarea infrastructurii legale, normative și de regulamente pentru implementarea imediată a elementelor tehnice benefice prezentate.

Evenimentul s-a încheiat prin prezentarea noilor sisteme de management digital a orașului inteligent, cât și a obiectivelor de infrastructură, pe care KonnectCity, parteneri ACS, le propun pentru o dinamică economică productivă și un confort sporit resimțit la nivel de comunitate.

 

ACS este un puternic militant pentru sustenabilitate resimțită la nivel de comunități, conformă cu țintele ONU de dezvoltare durabilă, ca misiune de responsabilitate socială corporativă implementată vizibil la nivelul domeniilor „mediu, social și bună guvernanță”. ACS consideră că participarea la dezbateri comune pentru promovarea țintelor de sustenabilitate este un avantaj direct, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru mediul corporativ și cel social, permanent invitați să participe împreună în conferințele ARCA Sustenabilității.

 

 

 

 

DailyBusiness
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
Spynews
Primele imagini cu Raluca Bădulescu în Asia Express. Cum se descurcă vedeta | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Raiffeisen Bank anunță cine sunt românii care vor plăti, de fapt, comision când retrag bani de la bancomat. Se întâmplă din 8 aprilie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat ordin. Cine va candida în locul său: Eu mă voi retrage
Playtech.ro
Obligația pe care o au toți românii care cresc porci în curte. Amenzile ajungi până la 2000 de lei pentru cei care nu respectă legea
DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Adevarul
Cum transportau droguri traficanții grupării lui Purcel. Deplasau zeci de kilograme de stupefiante cu ajutorul trucului „mașinii stricate”
wowbiz.ro
Doliu imens în România! Un mare fotbalist și antrenor a murit fulgerător
Spynews
S-a împlinit o lună de la moartea lui Andrei Perneș, de la Mireasa! Ce a apărut pe profilul surorii lui | FOTO
Spynews
Ce îl scoate din minți pe Cuza în miez de noapte. La ce concluzie a ajuns artistul: "M-am tâmpit de tot" | FOTO
Evz.ro
Arma folosită în Serbia, un mare pericol. Gest inconștient al președintelui
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
kanald.ro
Valoarea bonurilor de masă se majorează. Ce sumă vor primi angajații din aprilie 2025
Cancan.ro
A MURIT soția miliardarului care deține unele dintre cele mai importante ziare din România
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, furios. Decizia definitivă luată chiar azi de procurorii Parchetului General
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
stirilekanald.ro
"Nu-l găsea bunica prin casă și..." - Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Nicolas, băiețelul de nici patru anișori care a căzut de la etajul al șaptelea. Fratele mai mare face dezvăluiri cutremurătoare
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
S-a retras din cursă! Decizia pentru prezidențiale tocmai a fost luată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,