Ingredientul secret care se pune în butoiul de varză pentru a nu se înmuia frunzele la murat. Gospodinele din Banat îl folosesc de zeci de ani

În casele românilor, murăturile sunt nelipsite de pe masa de iarnă, fiind servite alături de diverse preparate tradiționale. Varza murată ocupă un loc special, fiind ingredientul principal pentru faimoasele sarmale, dar și pentru zeama de varză, cunoscută pentru beneficiile sale digestive. Pentru o rețetă de varză murată perfectă, care să reziste peste iarnă, gospodinele știu că trebuie să urmeze câteva trucuri prețioase și să respecte tradițiile vechi, transmise din generație în generație.
Filip Stan
26 oct. 2024, 21:39
Ingredientul secret care se pune în butoiul de varză pentru a nu se înmuia frunzele la murat. Gospodinele din Banat îl folosesc de zeci de ani

Un obicei specific zonei Banatului implică un truc simplu, dar deosebit de util: printre căpățânile de varză sunt așezate și foi tocate, pregătite astfel pentru a fi folosite la gătit, atunci când vine vremea sarmalelor sau a altor feluri de mâncare. Acest amănunt oferă gospodinelor avantajul de a economisi timp, căci frunzele murate devin gata de folosit, fără să mai fie nevoie să fie tocate în sezonul rece.

Toamna este momentul ideal pentru pregătirea murăturilor, iar în cazul verzei, există o zi specială în calendar dedicată acestui proces: de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Potrivit Fanatik, tradiția spune că verzele puse la murat în această perioadă vor fi crocante și bine păstrate peste iarnă, iar procesul murării va fi unul reușit. Totuși, gospodinele pot alege și alte zile apropiate, în funcție de disponibilitate și de timpul pe care îl au la dispoziție.

Pentru o varză murată perfectă, există câteva secrete la care gospodinele trebuie să fie atente:

– Alegerea căpățânilor: Foile trebuie să fie subțiri și căpățânile de dimensiuni medii, nici prea mici, dar nici mai mari de o palmă.

– Curățarea și pregătirea verzei: Verzele se spală bine și li se scot cotoarele cu ajutorul unui cuțit. În locul cotorului se pune câte o lingură de sare grunjoasă, care ajută la conservare și la aroma verzei.

– Așezarea în butoi: Verzele se aranjează cu grijă în butoi, alternând rândurile de varză cu sare grunjoasă și, după preferință, foi de varză tocate.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm slănină. Recomandările nutriţioniştilor

Pe lângă verzele propriu-zise, pentru un gust desăvârșit, gospodinele din Banat adaugă în butoi câteva ingrediente aromatice: hrean pentru un gust ușor picant și pentru a păstra verzele crocante, bețe de mărar uscat și frunze de dafin. Totodată, se pun boabe de piper și cimbru pentru o aromă intensă, iar pentru un plus de culoare și dulceață, o gutuie sau câteva boabe de porumb sunt adăugate printre verze.

După ce verzele au fost așezate în butoi, acesta se acoperă și se lasă timp de trei zile pentru a începe procesul de fermentare. Un alt obicei important este „pritrocirea” verzei, adică introducerea de aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau a unui furtun. Acest proces ajută la omogenizarea sării și la fermentarea uniformă, astfel încât verzele să devină acide în mod natural și să capete acea savoare unică. Pentru ca verzele să rămână în zeamă, gospodinele pun deasupra câteva teascuri și o piatră, care împiedică ieșirea lor la suprafață.

O varză bine murată este gata de consum în aproximativ o lună, însă durata exactă depinde de temperatura și de locul unde este păstrat butoiul. În zilele mai calde de toamnă, procesul de fermentare este mai rapid, în timp ce, pe măsură ce temperaturile scad, acesta se încetinește, iar murăturile pot fi păstrate pe o perioadă mai lungă.

Pregătită astfel, varza murată nu este doar un simplu ingredient, ci parte a unui ritual tradițional, ce aduce aromele toamnei pe mesele românilor de sărbători. Astfel, de la gustul sarmalelor pregătite cu migală la zeama de varză acră servită pe stomacul gol, fiecare gospodină are propriile secrete, dar toate respectă tradițiile pentru a pune pe masă cea mai bună varză murată.

Citește și: Ciorba de burtă, preferata românilor. Ce să pui în ea ca să o acrești fără să-i strici gustul. Secretele dezvăluite de marii bucătari

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…