Ingredientul secret care se pune în butoiul de varză pentru a nu se înmuia frunzele la murat. Gospodinele din Banat îl folosesc de zeci de ani

În casele românilor, murăturile sunt nelipsite de pe masa de iarnă, fiind servite alături de diverse preparate tradiționale. Varza murată ocupă un loc special, fiind ingredientul principal pentru faimoasele sarmale, dar și pentru zeama de varză, cunoscută pentru beneficiile sale digestive. Pentru o rețetă de varză murată perfectă, care să reziste peste iarnă, gospodinele știu că trebuie să urmeze câteva trucuri prețioase și să respecte tradițiile vechi, transmise din generație în generație.
Filip Stan
26 oct. 2024, 21:39
Ingredientul secret care se pune în butoiul de varză pentru a nu se înmuia frunzele la murat. Gospodinele din Banat îl folosesc de zeci de ani

Un obicei specific zonei Banatului implică un truc simplu, dar deosebit de util: printre căpățânile de varză sunt așezate și foi tocate, pregătite astfel pentru a fi folosite la gătit, atunci când vine vremea sarmalelor sau a altor feluri de mâncare. Acest amănunt oferă gospodinelor avantajul de a economisi timp, căci frunzele murate devin gata de folosit, fără să mai fie nevoie să fie tocate în sezonul rece.

Toamna este momentul ideal pentru pregătirea murăturilor, iar în cazul verzei, există o zi specială în calendar dedicată acestui proces: de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Potrivit Fanatik, tradiția spune că verzele puse la murat în această perioadă vor fi crocante și bine păstrate peste iarnă, iar procesul murării va fi unul reușit. Totuși, gospodinele pot alege și alte zile apropiate, în funcție de disponibilitate și de timpul pe care îl au la dispoziție.

Pentru o varză murată perfectă, există câteva secrete la care gospodinele trebuie să fie atente:

– Alegerea căpățânilor: Foile trebuie să fie subțiri și căpățânile de dimensiuni medii, nici prea mici, dar nici mai mari de o palmă.

– Curățarea și pregătirea verzei: Verzele se spală bine și li se scot cotoarele cu ajutorul unui cuțit. În locul cotorului se pune câte o lingură de sare grunjoasă, care ajută la conservare și la aroma verzei.

– Așezarea în butoi: Verzele se aranjează cu grijă în butoi, alternând rândurile de varză cu sare grunjoasă și, după preferință, foi de varză tocate.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm slănină. Recomandările nutriţioniştilor

Pe lângă verzele propriu-zise, pentru un gust desăvârșit, gospodinele din Banat adaugă în butoi câteva ingrediente aromatice: hrean pentru un gust ușor picant și pentru a păstra verzele crocante, bețe de mărar uscat și frunze de dafin. Totodată, se pun boabe de piper și cimbru pentru o aromă intensă, iar pentru un plus de culoare și dulceață, o gutuie sau câteva boabe de porumb sunt adăugate printre verze.

După ce verzele au fost așezate în butoi, acesta se acoperă și se lasă timp de trei zile pentru a începe procesul de fermentare. Un alt obicei important este „pritrocirea” verzei, adică introducerea de aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau a unui furtun. Acest proces ajută la omogenizarea sării și la fermentarea uniformă, astfel încât verzele să devină acide în mod natural și să capete acea savoare unică. Pentru ca verzele să rămână în zeamă, gospodinele pun deasupra câteva teascuri și o piatră, care împiedică ieșirea lor la suprafață.

O varză bine murată este gata de consum în aproximativ o lună, însă durata exactă depinde de temperatura și de locul unde este păstrat butoiul. În zilele mai calde de toamnă, procesul de fermentare este mai rapid, în timp ce, pe măsură ce temperaturile scad, acesta se încetinește, iar murăturile pot fi păstrate pe o perioadă mai lungă.

Pregătită astfel, varza murată nu este doar un simplu ingredient, ci parte a unui ritual tradițional, ce aduce aromele toamnei pe mesele românilor de sărbători. Astfel, de la gustul sarmalelor pregătite cu migală la zeama de varză acră servită pe stomacul gol, fiecare gospodină are propriile secrete, dar toate respectă tradițiile pentru a pune pe masă cea mai bună varză murată.

Citește și: Ciorba de burtă, preferata românilor. Ce să pui în ea ca să o acrești fără să-i strici gustul. Secretele dezvăluite de marii bucătari

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”