ARCA va plasa pe orbită în 2013, cu ajutorul rachetei româneşti Haas 2C, doi sateliţi

Racheta Haas 2C, construită de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), va plasa pe orbită, în vara anului 2013, satelitul bulgăresc CubeMessenger, dar şi un satelit românesc a cărui identitate va fi anunţată în scurt timp.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 12:54
ARCA va plasa pe orbită în 2013, cu ajutorul rachetei româneşti Haas 2C, doi sateliţi

În vara anului 2013, racheta Haas 2C va plasa pe orbită şi CubeMessenger, un satelit bulgăresc.

CubeMessenger, construit de echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites), este un satelit cu o durată de funcţionare cuprinsă între o săptămână şi o lună. Satelitul va fi folosit pentru a testa şi îmbunătăţi echipamentele de comunicaţii şi de control al altitudinii şi pentru a obţine o experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului.

Haas 2C, racheta purtătoare, este un vehicul plasator pe orbită, într-o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară şi este propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxigen lichid ca oxidant. Motorul este construit în cea mai mare din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei.

„Suntem foarte încântaţi să lucrăm la noul satelit bulgăresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat să dea rezultate, datorită credinţei comune că cercetarea spaţială nu merită să fie ignorată şi are un beneficiu universal. Această misiune comună va fi un pas vital înainte în dezvoltarea tehnologiei spaţiale atât în Bulgaria, cât şi în România”, spune echipa BOREAS.

„Împreună putem realiza lucruri măreţe. BOREAS sunt vecinii şi partenerii noştri. Este o nouă eră în explorarea spaţiului, iar lansatoarele orbitale şi sateliţii nu mai sunt exclusive agenţiilor guvernamentale. România şi Bulgaria vor avea capabilitatea să plaseze sateliţi comerciali pe orbita terestră şi să desfăşoare cercetare spaţială pe cont propriu”, spune Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Alături de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit românesc a cărui identitate va fi comunicată în scurt timp, se mai spune în comunicat.

BOREAS este o echipă internaţională de studenţi, cu baza în Sofia, Bulgaria. Sunt uniţi prin entuziasm şi motivaţi de pasiunea comună pentru explorarea spaţiului. În prezent, echipa este formată din studenţi de la Universitatea Tehnică din Sofia, Noua Universitate Bulgară, Colegiul Militar Regal din Canada şi Universitatea Emiratelor Arabe Unite.

Proiectele viitoare ale BOREAS includ PAISIUS, un radiotelescop orbital de mici dimensiuni, şi ALCEK, o sondă de orbitare a Lunii, care va realiza o analiza spectroscopică a suprafeţei satelitului natural al Pământului.

ARCA este o organizaţie non-guvernamentală, care promovează cercetarea aerospaţială şi alte activităţi legate de spaţiu. Obiectivele echipei sunt: dezvoltarea motorului rachetă Executor; dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II; câştigarea competiţiei de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize, utilizând ansamblul IAR-111/Haas II; dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone; lansarea unui cosmonaut pe orbita terestră, până în anul 2025, cu lansatorul Super Haas.

Printre programele anterioare dezvoltate la ARCA s-a numărat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.

De asemenea, ARCA a dezvoltat sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 de metri, în stratosferă, şi Misiunea 2, lansată în 2007, la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.

Acestora li s-a adăugat racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată pe 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 de kilometri.