Arcul de Triumf din Palmira a fost reconstruit la Londra

O copie a Arcului de Triumf din Palmira, distrus de jihadiştii grupării Stat Islamic, a fost reconstruită în capitala Marii Britanii.

20 apr. 2016, 11:51

Copia britanică a celebrei vestigii din Siria a fost reconstruită din marmură egipteană şi se află în Trafalgar Square. Se vrea a fi şi un mesaj al continuităţii, menit să demonstrezecă „este posibil să renască ceva ce a fost anihilat”.

Reconstruirea Arcului de Triumf sirian face parte din săptămâna dedicată Parimoniului mondial. Reconstrucţia faimoasei vestigii a fost realizată luni, în 6 ore, cu ajutorul Institutului de Arheologie Numerică din Oxford şi a fost inaugurată marţi, în centrul Londrei, scrie presa belgiană. Joi, replica Arcului de Triumf „va pleca” din Trafalgar Square, apoi va fi expusă în Dubai şi în New York.

Replica a fost creată cu ajutorul tehnologiei 3D, cântăreşte 11 tone şi are o înălţime de 6 metri. A fost fabricată în Italia, din marmură egipteană, scrie presa belgiană.

„Teroriştii nu vor putea distruge acest gen de edificii din memoria noastră culturală colectivă”, adeclarat directorul institutului, Roger Michel.

Vezi şi Siria: Arcul de Triumf din Palmira, aruncat în aer

Arcul de Triumf original, din Siria, care a fost distrus de jihadişti, datează din secolul al III-lea, din vremea împăratului roman Septimiu Sever.

Pentru Statul Islamic, statuile şi monumentele ce înfăţişează oameni, animale sau alte construcţii care nu reprezintă Islamul sunt considerate a fi idolatrie. Jihadiştii au capturat faimosul oraş Palmira şi au aruncat în aer Arcul, precum şi alte construcţii milenare, iar din vechiul Amfiteatru au făcut poligon de execuţii ale „păgânilor” care nu se supun organizaţiei jihadiste. După numai 3 luni de când SI a preluat controlul, jihadiştii l-au decapitat pe directorul Antichităţilor din Palmira, în vârstă de 82 de ani.

În data de 27 martie, preşedintele sirian Bashar al-Assad, ajutat de militari ruşi, a preluat, după lovituri aeriene şi terestre controlul asupra oraşului antic ce se înscrie în Patrimoniul Mondial al UNESCO şi care, în vremuri de pace în Siria, era una dintre marile atracţii turistice.