ARD: Propunerile USL de modificare a Constituţiei – concretizarea pericolului european dat de Uniune

Purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a declarat, joi, că toate propunerile USL de modificare a Constituţiei "duc în aceeaşi direcţie, în practica antilegală şi anticonstituţională a USL", arătând că statele UE nu au o prevedere de blocare de către parlamentari a deciziilor Curţii Constituţionale.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 13:25
ARD: Propunerile USL de modificare a Constituţiei – concretizarea pericolului european dat de Uniune

„E vorba de o nouă dovadă, de concretizare a pericolului european pe care USL îl reprezintă pentru România şi pentru prezenţa României în UE. USL vrea să introducă o prevedere prin care votul a două treimi din parlamentari poate bloca, poate anula o decizie a CCR. Nu există o asemenea prevedere în niciun alt stat al UE”, a precizat Traian Ungureanu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că, dacă o astfel de prevedere ar fi existat, atunci majoritatea parlamentară ar fi putut bloca prin votul a două treimi decizia de miercuri a Curţii Constituţionale privind situaţia de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu.

„Dacă am fi avut prevederea pe care încearcă s-o introducă USL, dacă am fi avut-o ieri, parlamentarii votau cu două treimi împotriva Curţii Constituţionale şi domnul Diaconu nu avea niciun fel de problemă. Ăsta este motivul pentru care USL vrea să schimbe regulile şi să facă din majoritatea parlamentară o instanţă imbatabilă. ca să-şi apere oamenii”, a precizat Traian Ungureanu.

El a mai spus că nu este clar de ce reprezentanţii USL, dacă voiau revizuirea Constituţiei, de ce au refuzat să discute acest subiect atunci când el a fost propus de PDL şi când preşedintele României a avut o propunere de revizuire a legii fundamentale.

„Cine vorbeşte de referendum? Oameni care refuză şi astăzi să aplice rezultatele unui referendum legal în România? Am înregistrat propunerile, daţi-mi voie să nu le tratez cu seriozitate, pentru că sunt propuneri neserioase”, a mai spus Ungureanu.

El a arătat că toate propunerile USL de modificare a Constituţiei „duc în aceeaşi direcţie, în practica antilegală şi anticonstituţională a USL”.

USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, păstrând judeţele actuale, a declarat premierul Victor Ponta.