Arde Amazonul: peste 7,4 milioane de kilometri pătraţi sunt afectaţi de incendii

O suprafaţă de 7,4 milioane de kilometri pătraţi din bazinul fluviului Amazon este afectată de incendii de vegetaţie, iar Brazilia şi Venezuela au înregistrat un număr record de focare, informează BBC.

23 aug. 2019, 05:35
Arde Amazonul: peste 7,4 milioane de kilometri pătraţi sunt afectaţi de incendii

Mii de incendii devastează în prezent Pădurea amazoniană din Brazilia, stabilind un record pentru ultimul deceniu. Statele din nord Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas, precum şi Mato Grosso do Sul au fost afectate în mod deosebit.

Pădurea Amazoniană din Brazilia a fost afectată de un număr record de incendii anul acesta, potrivit Agenţiei spaţiale braziliene. Datele obţinute prin satelit demonstrează o creştere cu 85% a incendiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Cifrele oficiale au arătat: mai mult de 75.000 de incendii au fost înregistrate în Brazilia în primele opt luni ale anului, cel mai mare număr din ultimii şase ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 39.759 de incendii, potrivit news.ro.

Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în tmpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum fulgere, dar pot fi provocate şi de oameni. Fermierii şi tăietorii de lemne curăţă terenurile în acest fel şi focul scapă de sub control.

La ora actuală există peste 2.500 de focare active. Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas au înregistrat o creştere a numărului incendiilor comparativ cu media ultimilor patru ani (2015 – 2018): în Roraima, cu 141%, Acre, cu 138%, Rondônia, cu 115%, şi Amazonas, cu 81%. Mato Grosso do Sul, aflat în sud, a înregistrat o creştere de 114%. Cel mai mare stat din Brazilia, Amazonas, a declarat stare de urgenţă.

Fumul emanat s-a împrăştiat deasupra întregii regiuni a Amazonului şi dincolo de ea. Potrivit Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) al Uniunii Europene, fumul a ajuns pe coasta Atlanticului. Oraşul São Paulo, aflat la 3.200 de kilometri distanţă, a fost cufundat în întuneric, fiind acoperit de fum, infromează news.ro.

Incendiile au declanşat o mare cantitate de dioxid de carbon – echivalentul a 228 de megatone, potrivit CAMS, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani -, dar şi monoxid de carbon (gaz rezultat din arderea lemnului în prezenţa unei mici cantităţi de oxigen).

Hărţile CAMS arată că monoxidul de carbon – foarte toxic – este dus dincolo de coastele Americii de Sud.

Bazinul Amazon, care găzduieşte peste 3 milioane de specii de plante şi animale şi 1 milion de membri ai comunităţilor indigene, este crucial în reglarea încălzirii globale. Pădurile absorb anual milioane de tone de emisii de carbon, informează news.ro.

Brazilia nu este singura ţară afectată de incendii. Venezuela, Bolivia, Columbia şi Peru se confruntă cu mii de focare. O suprafaţă de 7,4 milioane de kilometri pătraţi din bazinul Amazonului este afectată.

În Venezuela s-a înregistrat un număr record – 26.000 de incendii, iar în Bolivia – peste 17.000. În regiune, pe lângă forţele trimise de autorităţi, au fost trimise ajutoare suplimentare şi au fost organizate adăposturi pentru animalele care fug de flăcări.