Arestări în rândul stângii naţionaliste ruse cu ocazia unei manifestaţii, în Sankt-Petersburg

Poliția rusă a arestat luni în jur de 15 militanți ai stângii naționaliste, care s-au reunit pentru o manifestație neautorizată în cel de-al doilea oraș ca importanță al țării, Sankt-Petersburg.

06 nov. 2017, 15:00
Arestări în rândul stângii naţionaliste ruse cu ocazia unei manifestaţii, în Sankt-Petersburg

Coaliția „O altă Rusie”, condusă de scriitorul Eduard Limonov, și-a chemat susținătorii să organizeze o „reuniune revoluționară” cu ocazia centenarului Revoluției bolșevice din 1917.

În jur de 50 de militanți s-au adunat din scurt pe bulevardul Nevski, principala arteră din Sankt-Petersburg, înainte ca poliția să aresteze vreo 15 dintre cei care strigau sloganuri precum „Revoluție!” și „Nu avem nevoie de oligarhi!” și înainte ca manifestanții să se disperseze. La rândul său, coaliţia”O altă Rusie” a anunțat pe rețelele sociale „mai mult de 25 de arestați”, printre care co-președintele partidului, Andrei Dmitriev. Eduard Limonov nu a fost prezent la manifestație, potrivit Agerpres.

Înainte de a fi arestat, Dmitriev le-a explicat jurnaliștilor că a vrut „să manifesteze în favoarea justiției sociale” și a criticat necesitatea de a cere autorizație pentru a putea organiza o manifestație, justificând că „Lenin nu a cerut permisiunea guvernului burghez și nici noi nu o vom face”. Cu toate acestea, manifestația a obținut o autorizație pentru un protest care se va desfășura marți la Moscova.

Citeşte şi Vedeta de televiziune Ksenia Sobceak, adversara lui Putin, contează pe ruşii nemulţumiţi de situaţia din ţară

„O altă Rusie” i-a succedat Partidului Național Bolșevic înființat de Eduard Limonov și interzis de autorități.

Poliția rusă a arestat duminică mai multe sute de persoane în întreaga Rusie în timpul unor reuniuni non-autorizate împotriva președintelui Vladimir Putin, convocate de opozantul în exil Viaceslav Malțev. Cu o zi înainte de aceasta, poliția a întreprins zeci de arestări în timpul paradei tradiționale a micilor grupuri naționaliste și ale extremei drepte la Moscova, informează Agerpres.

Rusia marchează în prezent fără fast o sută de ani de la Revoluția din 1917. Dacă în perioada sovietică această dată era sărbătorită cu mare pompă, astăzi acest seism politic major al secolului XX face mai ales obiectul unor expoziții și colocvii ale specialiștilor.