Arhiepiscopia Tomisului: Atacurile la adresa ÎPS Teodosie, o încercare de denigrare

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie consideră că acuzaţiile sexuale la adresa sa sunt nefondate. Cazul este totuşi cercetat penal de procurori. Spovedania care a declanşat scandalul a fost difuzată, în exclusivitate la RTV, într-un material filmat cu camera ascunsă.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 19:17
Arhiepiscopia Tomisului: Atacurile la adresa ÎPS Teodosie, o încercare de denigrare

În plângerea pe care procurorii trebuie să o soluţioneze, presupusa victimă povesteşte cu lux de amănunte relaţiile intime pe care le-ar fi avut în urmă cu 15 ani cu Macedon Petrescu, pe atunci vicar.

Printr-un comunicat, Arhiepiscopia Tomisului neagă toate acuzaţiile şi spune că acestea sunt o încercare disperată de denigrare a înalt prea sfintitului Teodosie. Povestea fostului „frate de mănăstire” de la Dervent a fost difuzată exclusiv de RTV.

„Se face trimitere la o faptă care s-ar fi petrecut în urmă cu 15 ani la mănăstirea Dervent, din județul Constanța, când Înaltpreasfințitul Teodosie nici nu se afla măcar în Dobrogea, alegerea și înscăunarea la Tomis având loc abia în anul 2001.
Așa-zisa victimă își ascunde identitatea fiind prezentată de către RTV cu spatele, iar vocea îi este denaturată. Prin mijloace tehnice specifice, inginerii de sunet au stabilit că vocea din înregistrarea RTV, postată pe net, aparține de fapt unui tânăr orfan de etnie rromă, originar din părțile Tulcei, numit Stănescu Ciprian, pe care Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul de asistență socială, l-a ajutat, în ultimii ani, să-și termine studiile liceale întrucât provenea de la casa de copii. Gravele sale probleme de comportament și labilitatea psihică evidentă au determinat conducerea Arhiepiscopiei Tomisului să nu-i acorde binecuvântarea necesară înscrierii la Facultatea de Teologie. Acest lucru l-a făcut să uite foarte repede, ajutorul care i s-a oferit timp de câțiva ani și, drept răzbunare, să ofere presei o poveste halucinantă, hărțuindu-l totodată și telefonic pe Părintele Arhiepiscop, pentru că nu i s-a oferit posibilitatea să studieze Teologia„, se arată într-un comunicat emis de Arhiepiscopia Tomisului.

„În colajul știrii prezentate de RTV apare și vocea unui fost angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, identificat în mod mincinos și tendențios cu „unul din capii Arhiepiscopiei Tomisului”: inginerul Mihăileanu Laurențiu care s-a pensionat la începutul acestui an, dar care nutrește puternice resentimente față de conducerea Arhiepiscopiei Tomisului pentru că în perioada martie 2002 – iunie 2004 a fost dat afară din instituție pentru „lipsă de profesionalism în exercitarea atribuțiilor de serviciu și constatarea unor nereguli de natură financiară„. El a fost reangajat ulterior din motive umanitare. Această persoană, plină de venin, cântărește, chipurile, spusele victimei”, potrivit aceluiaşi comunicat.

„În ceea ce privește presupusa plângere penală formulată pentru astfel de fapte, pe numele Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Teodosie, la Parchetul General,  s-au făcut deja adrese pentru a se vedea dacă ea există cu adevărat și, eventual, ce anume conține, pentru a putea urma demersurile legale împotriva postului RTV”, se arată în documentul Arhiepiscopiei.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de un bărbat, care a depus în urmă cu cinci zile o plângere la Parchetul General, că i-a făcut avansuri şi l-a obligat să întreţină relaţii sexuale, pe vremea când acesta era minor.

Nu este pentru prima dată când numele lui Teodosie este pomenit în scandaluri. În urmă cu doar câteva zile, o măicuţă l-a acuzat că a lăsat-o pe drumuri. Călugăriţa susţine că a fost păcălită de Teodosie, care i-a promis că o va numi stareţă după ce-şi va investi într-o mănăstire banii rezultaţi din vânzarea apartamentului .