Arhiepiscopul Calinic: Nu e sfârşitul regelui Mihai, e începutul

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a afirmat, miercuri, că moartea regelui Mihai I nu reprezintă sfârșitul pentru ultimul suveran al României, ci doar un nou început.

RomaniaTV.net
06 dec. 2017, 11:59
Arhiepiscopul Calinic: Nu e sfârşitul regelui Mihai, e începutul

„Nu e sfârșitul regelui Mihai, nu, e începutul. Așa gândesc, pentru că într-un neam care a avut un rege, el în sinea lui, virtual, a rămas un rege. Că nu a putut să vină la domnie (…), dar el a purtat flacăra regalității românești neatinsă, chiar dacă a fost în străinătate. Un rege nu numai al României, ci un rege european (…). Este, peste toate, un simbol. (…) Român adevărat, care a iubit cu adevărat România și care vine acasă”, a declarat arhiepiscopul Calinic, după slujba oficiată la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, potrivit Agerpres.

Înaltul ierarh, aflat în scaunul episcopal de la Curtea de Argeș de peste trei decenii, și-a adus aminte cu acest prilej de întâlnirile pe care le-a avut, de-a lungul anilor, cu regele Mihai.

„Nu-l interesau lucrurile mărunte niciodată și se făcea că nu aude și nu vede, dar avea un surâs, așa, că înțelege dacă s-a zis ceva bine sau nu s-a zis. (…) În timpul unei vizite, l-am invitat să urce la balcon și să vadă catedrala și am rămas singuri și atunci am povestit vreo două ore și ceva, trei ore. Nu ne-am așezat pe niciun fotoliu, pe nimic, am stat în picioare. (…) Îmi povestea într-o limbă română perfectă, neafectată de neologisme”, a povestit arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

În amintirea înaltului ierarh, fostul suveran al României a rămas ca o persoană extrem de sensibilă și de umană.

„Iubea cel mai mult pe mama sa, despre care spunea că a avut mare noroc că a ascultat-o, că dacă nu o asculta (…) și nu făcea ce i-a spus, era mort. Și a repetat-o de câteva ori: marele meu noroc a fost mama. (…) Un om introvertit, care nu prea comunica, dar între patru ochi s-a deschis extraordinar și a povestit ca și cum îl știai de două mii de ani. Și fără niciun fel de protocol sau mofturi regești, e vorba de omenia lui și de așezarea lui, de o normalitate și de o candoare, aș putea spune, dar și cu finețe în același timp, cu grija de a nu greși”, a mai spus arhiepiscopul Calinic.

El a adăugat, referitor la înmormântarea regelui Mihai, programată pe 16 decembrie la Curtea de Argeș, că încă nu au fost stabilite ultimele detalii, dar că va fi vorba de o ceremonie religioasă făcută după tipicul obișnuit.

„Până acum, oficial, nu ne-a dat Casa Regală niciun fel de program. Protocolul se stabilește, probabil, în cursul zilei de astăzi. (…) După ce se iau hotărârile, vor veni pentru a stabili împreună desfășurarea înmormântării. (…) Tipicul e cel obișnuit. Slujba va fi făcută la Catedrala Patriarhală în București, iar după aceea la Curtea de Argeș nu putem repeta slujba (…), facem o rugăciune specială, o rânduială după carte, după tipic, cum se face cu astfel de ocazii”, a precizat arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.