Arhitectul Mihai Maica a murit. Anunţ cumplit la început de an

Arhitectul Mihai Maica a murit la sfârşitul anului 2020, început de an nou 2021. Acesta era născut la Botoșani, însă a copilărit la Buzău alături de bunicul său care era preot.

06 ian. 2021, 11:03
Arhitectul Mihai Maica a murit. Anunţ cumplit la început de an
Arhitectul Mihai Maica a Murit

Arhitectul Mihai Maica a murit. Născut la Botoșani, a locuit și în pitoreștile ținuturi ale Buzăului, unde a avut privilegiul să copilărească lângă un bunic special, slujitor al Domnului, și inevitabil în preajma casei Domnului, ceea ce a făcut posibil să-i fie imprimate încă de la tinerețe cele mai alese virtuți pe care le-a practicat cu multă naturalețe.

Având pecetea darului Duhului Sfânt încă de la naștere, temelia copilăriei pe piatra credinței, a așezat an de an cărămidă peste cărămidă, urmărind cu atenție planurile și voia Domnului, înălțând frumoasa arhitectură a carierei sale sub inspirația proniei divine, pe care o cunoaștem în parte.

Citeşte şi Mihai Remus Șaramet, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori universitari, a murit. Suferea de o boală cruntă

Arhitectul Mihai Maica a murit. „Parcă era din altă lume”

Modest și echilibrat, dând dovadă de noblețe sufletească, a reușit să lucreze cu meticulozitate și cu folos la cele mai mari obiective naționale, de la Catedrala Mântuirii Neamului, Catedrala ortodoxă din Bacău (a doua ca mărime din ţară) până la așezăminte monahale, biserici din parohii, scrie Ziarul Lumina.

Cu iconomie, a răspuns afirmativ și nevoilor comunităților catolice din zona Neamțului și Bacăului, unde și-a pus amprenta pe locașurile de cult asemenea celor ortodoxe, de la cele mai cunoscute, catedrala catolică din Bacău, până la celelalte clădiri din satele văilor Siretului și Trotușului, și pe așezăminte educaționale.

Ca fiu al neamului românesc, a reușit exemplar să-și păstreze echilibrul și să îmbine armonios tezaurul de cunoștințe ale arhitecturii tradiționale cu nevoile și cerințele moderne ale valului contemporan, înțelegând astăzi că a fost omul care s-a ridicat la statura demnității unui reper în domeniu.

”M-au impresionat de la prima întâlnire simplitatea și smerenia lui. Total dezinteresat, s-a aplecat asupra problemei noastre instant și fără nici o pretenție, parcă era din altă lume, o lume ideală în care toți ne cunoșteam dintotdeauna și ne acordam atenție mai ceva ca într-o familie”, spune Pr. Ionel-Codrin Gheorghiță, potrivit sursei citate.