ARIEL SHARON A MURIT: Mesaje de condoleanţe din întreaga lume

Publicat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 18:53 // Actualizat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 18:53 // Sursa: romaniatv.net

ARIEL SHARON A MURIT. Lideri din întreaga lume au trimis sâmbătă mesaje de condoleanţe după moartea fostului premier israelian, Ariel Sharon.

ARIEL SHARON A MURIT. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis condoleanţe israelienilor şi familiei fostului premier israelian decedat sâmbătă, pe care l-a descris ca un lider care şi-a consacrat viaţa statului Israel. "Ne reafirmăm angajamentul ferm pentru securitatea Israelului şi devotamentul faţă de prietenia durabilă dintre ţările şi popoarele noastre", declară preşedintele american într-un scurt comunicat, citat de France Presse. "Rămânem ataşaţi unei păci durabile şi securităţii pentru poporul din Israel, inclusiv prin angajamentul nostru în favoarea obiectivului privind două state care să trăiască alături în pace şi securitate", continuă Barack Obama.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a trimis o telegramă prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a-şi exprima regretul pentru moartea lui Ariel Sharon, descris ca mare om de stat şi militar cu mare autoritate pe pe scena internaţională. Potrivit EFE, liderul de la Kremlin a apreciat calităţile personale ale fostului prim-ministru israelian, activitatea sa în apărarea intereselor ţării sale şi a subliniat marele respect pe care israelienii l-au simţit pentru el. În acelaşi timp, Putin a subliniat că Rusia îşi va aminti de Sharon ca de un susţinător consecvent al relaţiilor ruso-israeliene de prietenie, care a avut o mare contribuţie personală la consolidarea cooperării bilaterale.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că fostul premier israelian Arial Sharon a fost "un actor major în istoria ţării sale". "După o îndelungată carieră militară şi politică, a ales calea dialogului cu palestinienii", a declarat preşedintele francez într-un comunicat preluat de AFP. "Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi poporului israelian", a adăugat el.

Cancelarul german, Angela Merkel, a transmis condoleanţe poporului israelian pentru moartea fostului prim-ministru Ariel Sharon, "un patriot", care a luat "o decizie curajoasă" de a evacua aşezările evreieşti din Fâşia Gaza. Într-un comunicat dat publicităţii după aflarea veştii decesului lui Sharon, Merkel a salutat decizia pe care acesta a adoptat-o în 2005 şi care a fost, a spus ea, "un pas istoric" pe drumul găsirii unei soluţii cu două state la criza israeliano-palestiniană. Ariel Sharon "a fost un patriot israelian care a realizat lucruri mari pentru poporul său", afirmă cancelarul german în mesajul său. Merkel a subliniat, de asemenea, angajamentul continuu al lui Sharon în relaţiile bilaterale cu Germania.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a adus un omagiu fostului prim-ministru israelian, afirmând că "Israelul a pierdut astăzi un lider important". Într-o scurtă declaraţie, citată de agenţia EFE, liderul conservator britanic afirmă că Sharon a luat, în calitate de şef al guvernului, "decizii curajoase şi controversate în căutarea păcii" şi că "este una dintre cele mai importante figuri din istoria Israelului".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat şi el "curajul politic" de care a dat dovadă Ariel Sharon când a decis retragerea israeliană din Gaza în 2005 şi i-a recomandat actualului premier israelian, Benjamin Netanyahu, să se inspire din "pragmatismul" celui dispărut. Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Martin Nesirsky, "ne vom aminti (de Ariel Sharon) pentru curajul politic şi hotărârea de care a dat dovadă în aplicarea deciziei dureroase şi istorice de retragere a coloniştilor şi soldaţilor israelieni din fâşia Gaza", relatează AFP. Referindu-se la negocierile de pace israeliano-palestiniene la care participă "succesorul" lui Sharon, Benjamin Netanyahu, Ban Ki-moon "recomandă Israelului să se inspire din moştenirea pragmatică (a lui Sharon) pentru a ajunge la crearea unui stat palestinian independent şi viabil, alături de un Israel în siguranţă", a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU. "De-a lungul unei vieţi închinate Israelului, Ariel Sharon a fost un erou pentru poporul său, mai întâi ca militar, apoi ca om de stat", se mai spune în comunicat. Exprimându-şi "tristeţea" faţă de decesul lui Sharon, Ban Ki-moon "reiterează angajamentul Naţiunilor Unite de la colabora cu guvernul de la Tel Aviv şi poporul israelian pentru realizarea păcii şi a securităţii".

Fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia sa Hillary, fost secretar de stat, l-au omagiat într-un comunicat comun pe Ariel Sharon, despre care spun că "şi-a închinat viaţa Israelului". "Ariel Sharon şi-a închinat viaţa Israelului - ca să îi insufle viaţă, să îl susţină şi să îl păstreze -, iar la sfârşitul îndelungatei sale cariere a creat un nou partid politic, dedicat unei păci juste şi unei securităţi durabile", a declarat, în numele său şi al soţiei, Bill Clinton, citat de AFP. "A fost o onoare să colaborez cu el, să dezbat cu el şi să îl văd mereu căutând calea cea bună pentru multiubita lui ţară" a încheiat Clinton. Bill Clinton a fost preşedinte al SUA între 1993 şi 2001, perioadă în care Ariel Sharon a fost în fruntea mai multor ministere şi a făcut vizita pe Esplanada Moscheilor (septembrie 2000) ca şef al partidului Likud, acţiune care a declanşat a doua Intifada (2000 - 2005). Ariel Sharon a fost devenit premier al Israelului în februarie 2001, la câteva săptămâni după terminarea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Bill Clinton.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
06 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H