Arkansas: Prima EXECUŢIE cu injecţie letală după 12 ani. Condamnatului i s-au făcut trei doze. Încă OPT deţinuţi, în anticamera morţii

Autorităţile statului american Arkansas au executat cu injecţie letală un deţinut încarcerat acum 12 ani, care şi-a ucis vecina, în 1993, într-o suburbie din Little Rock. Urmează încă opt execuţii prin aceeaşi metodă, înainte ca rezervele de substanţe letale folosite pentru asemenea execuţii să expire la sfârşitul lui aprilie.

21 apr. 2017, 06:42

În statul american Arkansas nu au mai fost execuţii din 2005. Ledell Lee a fost condamnat la moarte pentru că a ucis-o pe vecina sa din Little Rock, Debra Reese, în 1993.

Lee a fost executat cu un amestec de trei substanţe letale diferite: midazolam – pentru a-l face inconştient, bromură de vecuronium – pentru a-i opri respiraţia şi clorură de potasiu, pentru a-i opri inima. Condamnatul a fost pronunţat „mort” joi, la ora locală 11:56, cu 30 de minute înainte ca ordinul de execuţie să expire, scrie Reuters.

În următoarele două săptămâni autorităţile din Arkansas vor executa încă opt condamnaţi la pedeapsa capitală. Avocaţii acestor opt condamnaţi, inclusiv cel al lui Lee, au criticat decizia autorităţilor americane cu privire la aceste „execuţii rapide”, considerându-le ca fiind nişte „pedepse crude” şi „neobişnuite” care violează drepturile condamnaţilor la consiliere, accesul în faţa tribunalului şi dreptul la un consilier în perioada procesului de execuţie.

Avocaţii şi apărătorii drepturilor omului au criticat statul Arkansas şi pentru folosirea midazolamului care este un sedativ administrat condamnaţilor la pedeapsa capitală, în cocktail-ul de trei substanţe letale, care, în unele cazuri, eşuează să îşi producă efectele, provocându-i condamnatului dureri cumplite. Cu toate acestea, Curtea Supremă a SUA a decis, în 2015, că folosirea midazolamului nu constituie o pedeapsă „crudă şi neobişnuită”.