Arma secretă a Rusiei: Cum manipulează Kremlinul ţările est-europene şi discreditează Occidentul

Rusia a implementat o campanie secretă de măsuri politice şi economice pentru manipularea a cinci ţări central şi est-europene, discreditarea modelului liberal-democratic occidental şi subminarea relaţiilor transatlantice, conform unui raport elaborat de institute de studii din SUA şi Bulgaria.

13 oct. 2016, 13:25
Arma secretă a Rusiei: Cum manipulează Kremlinul ţările est-europene şi discreditează Occidentul

Rusia are o strategie de manipulare a ţărilor est-europene şi discreditare a Occidentului. Conform raportului, Moscova a cooptat politicieni cu idei comune, depune eforturi pentru dominarea pieţelor energetice şi a altor sectoare economice şi a subminat măsuri anticorupţie în tentativa de a obţine influenţă asupra guvernelor din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, informează site-ul agenţiei Reuters.

„În anumite ţări, influenţa rusă a devenit atât de răspândită şi endemică încât a subminat stabilitatea naţională, orientarea prooccidentală a ţărilor şi stabilitatea euro-atlantică”, arată raportul elaborat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, şi Centrul pentru Studii Democratice (CSD), cu sediul în Sofia, informează Mediafax.

Publicarea studiului intitulat „Strategia Kremlinului: Înţelegerea influenţei ruse în Europa Centrală şi de Est” coincide cu o dezbatere politică fără precedent din Statele Unite pe tema tentativelor Rusiei de a exercita influenţă asupra scrutinului prezidenţial american prin atacuri cibernetice şi dezvăluirea unor emailuri ale candidatului democrat Hillary Clinton.

Citeşte şi Rusia se plânge că este ameninţată de SUA şi NATO în timp ce îşi transferă armele nucleare în Kaliningrad

Un fost oficial de la Departamentul de Stat este coordonatorul studiului, iar oficiali americani au declarat că susţin concluziile referitoare la ingerinţele Rusiei în estul Europei, potrivit Mediafax.

„Ruşii s-au implicat într-o campanie susţinută de a redobândi ceea ce preşedintele Vladimir Putin consideră a fi o zonă-tampon în estul Europei şi de a submina nu doar NATO şi Uniunea Europeană, ci întreaga bază democratică a ambelor organizaţii”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial american.

Potrivit oficialului american, activităţile ruse includ acte de corupţie, activităţi de propagandă, campanii pentru dezinformare, asasinarea „în mod ocazional” a criticilor Kremlinului şi utilizarea tehnicilor online pentru subminarea disidenţilor şi slăbirea instituţiilor occidentale, potrivit Mediafax.

Citeşte şi NATO critică Rusia pentru rachetele plasate de Kremlin în enclava Kaliningrad

Raportul menţionează o serie de activităţi ruse pentru extinderea influenţei în Europa Centrală şi de Est. Un exemplu este lansarea unor „megaproiecte” de genul contractului de 12,2 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare în Ungaria şi promovarea oamenilor de afaceri proruşi. În Bulgaria, Rusia are o prezenţă economică intensă, cu o medie de 22% din PIB în intervalul 2005-2014, existând „riscul intrării statului sub influenţa Rusiei”, precizează studiul.

Heather Conley, fost oficial american şi coordonator al studiului, afirmă, într-un interviu acordat Reuters, că raportul are rolul de a evidenţia o problemă care a fost abordată insuficient de către politicienii americani şi europeni. „Primul pas este să înţelegem ce se întâmplă. Miza este cum ne vedem noi înşine şi modul în care funcţionează sistemul nostru democratic”, a explicat el.