Rusia se plânge că este ameninţată de SUA şi NATO în timp ce îşi transferă armele nucleare în Kaliningrad

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au schimbat în totalitate abordarea faţă de Rusia, prin intensificarea "rusofobiei agresive" şi prin acţiuni care ameninţă siguranţa naţională rusă, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţând încă o dată sistemul antirachetă NATO din Europa.

RomaniaTV.net
09 oct. 2016, 15:00
Rusia se plânge că este ameninţată de SUA şi NATO în timp ce îşi transferă armele nucleare în Kaliningrad

„Rusia observă o schimbare fundamentală a circumstanţelor rusofobiei agresive, care a devenit baza politicilor Washingtonului faţă de Moscova”, afirmă Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Sputnik. „Şi nu este vorba doar de rusofobia discursivă, ci şi de acţiuni agresive care afectează în mod real interesele naţionale ruse şi ne pun în pericol securitatea. Este vorba de apropierea Alianţei Nord-Atlantice şi a infrastructurii NATO de frontierele ruse, de transferul unor arme americane de capacităţi mari, de avioane militare NATO, de sistemele antirachetă, segmente antirachetă din Europa şi Asia instalate în apropierea frontierelor Rusiei sau ale aliaţilor noştri. Iar sancţiunile antiruse sunt manifestări neamicale, chiar ostile”, a subliniat Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

Referindu-se la recenta decizie a Moscovei de a suspenda un acord cu SUA în domeniul nuclear, Lavrov a reiterat că Rusia nu va reîncepe să utilizeze în scop militar plutoniul intrat sub incidenţa acestui tratat. Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident, afectate de crizele din Ucraina şi Siria

Sâmbătă, Rusia a anunţat că a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania şi Polonia, ţări membre NATO. În plus, Ministerul rus de Externe a avertizat ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzaţiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria. „Prin acuzaţiile care cataloghează crime de război activităţile ruse din Siria, Departamentul de Stat trebuie să înţeleagă că acest lucru poate conduce la organizarea unui referendum în Rusia cu următoarea întrebare: «Trebuie să oprim telefoanele la Ministerul de Externe?»”, a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Declaraţiile secretarului de Stat american, John Kerry, privind posibile crime de război care ar fi fost comise de Rusia în Siria ar putea atrage „consecinţe juridice”, a avertizat diplomaţia rusă.

Vineri, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. Moscova a catalogat acuzaţiile drept „absurde”. Săptămâna trecută, oficiali americani au declarat că Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep. Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea „forţelor teroriste”, o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident.