Arma secretă cu care Putin vrea să câştige războiul din Ucraina

Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat că Iranul intenţionează să trimită peste 200 de drone de luptă forţelor ruseşti, inclusiv noua dronă de luptă iraniană Arash-2, transmite CNN.

03 nov. 2022, 18:12
Arma secretă cu care Putin vrea să câştige războiul din Ucraina

Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina, parte a Ministerului Apărării, a declarat că „un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 şi Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federaţia Rusă la începutul lunii noiembrie”.

Agenţia de informaţii a precizat, într-o postare pe Telegram, că vehiculele aeriene fără pilot „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan”. Agenţia afirmă că dronele vor fi transportate în stare dezasamblată şi, odată intrate pe teritoriul rus, „vor fi colectate, vopsite şi aplicate cu marcaje ruseşti”. Agenţia de informaţii nu a precizat cum a obţinut informaţiile despre transporturi.
Orice desfăşurare a dronei Arash-2 de către Rusia în războiul din Ucraina ar putea pune şi mai multă presiune asupra apărării aeriene deja puse la încercare a ţării.
De la 13 septembrie, când ruşii au folosit pentru prima dată drone de atac împotriva Ucrainei, forţele de apărare aeriană ale ţării spun că au doborât peste 300 de drone de atac – dar zeci au reuşit să îşi atingă ţintele şi să distrugă infrastructura energetică vitală.

Rusia desfăşoară în Belarus avioane dotate cu rachete supersonice, care pot atinge orice capitală europeană

Arash-2 are potenţialul de a fi un „mare schimbător de joc” în războiul din Ucraina, deoarece „poate transporta de cinci ori mai mulţi explozibili decât Shahed”.
Existenţa lui Arash-2 a fost dezvăluită pentru prima dată în 2019, dar capacităţile sale precise rămân necunoscute. Drona poartă numele lui Arash Arcaşul, o figură eroică din mitologia iraniană care avea cea mai puternică lovitură cu o săgeată.

Ucraina – Lupte intense în Bahmut şi Soledar, în regiunea estică Donbas

Guvernul ucrainean a raportat lupte intense în Bahmut şi Soledar, în regiunea estică Donbas, scrie dpa. „Zeci de atacuri” au fost respinse într-o singură zi, a declarat, miercuri, la televiziunea ucraineană, ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar.

De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.  Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace cu rachete şi drone iraniene infrastructura în mai multe regiuni ale ţării.

Joe Biden a încurcat războiul din Ucraina cu cel din Irak. Explicația gafei l-a umilit și mai tare. Președintele SUA, pierdut în spațiu. Situație jenantă pentru Partidul Democrat, în prag de alegeri (VIDEO)

Potrivit autorităţilor din zona Harkov, cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor. Patru locuinţe, două clădiri înalte şi un magazin au fost, de asemenea, avariate de focurile de artilerie, se spune.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent. Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei. Numeroase centrale electrice au fost avariate şi există întreruperi de curent în fiecare zi.

Alimentarea a fost întreruptă pentru o vreme în regiunea Kiev, miercuri, ca măsură de precauţie, a spus compania energetică Ukrenerho.