RĂPIŢI ÎN ALGERIA. Armata algeriană a început eliberarea ostaticilor

Armata algeriană a lansat joi o ofensivă împotriva grupării teroriste din cadrul al Qaida care a răpit 41 de cetăţeni străini şi peste 100 de muncitori algerieni. 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi la complexul de exploatare a gazelor din Algeria în timpul ofensivei armatei algeriene, anunţă surse citate de postul Al-Jazeera. Ieri după -amiază, armata algeriană începuse eliberarea ostaticilor.

RomaniaTV.net
17 ian. 2013, 12:26

UPDATE 16:57 Potrivit presei franceze, cei eliberaţi sunt un francez, doi britanici şi un kenyan

UPDATE 16:43 Patru ostatici au fost eliberaţi de către armata algeriană, potrivit agenţiei APS citată de presa franceză. Totodată, răpitorii au informat presa algeriană că şapte ostatici occidentali, între care doi americani se află în viaţă. Agenţia algeriană citează surse locale care confirmă informaţiile anunţate de Londra şi Paris privind o operaţiune a armatei împotriva răpitorilor.

UPDATE 15:32 Răpitorii ameninţă că vor omorî restul de ostatici dacă armata se aproprie, informează Reuters.

UPDATE 15:15 35 de ostatici şi 15 terorişti au fost omorâţi în urma raidurilor aeriene ale armetei algeriene, informează agenţia ANI. 

UPDATE 14:59 25 de cetăţeni străini, inclusiv doi japonezi, au scăpat din mâinile teroriştilor islamişti, potrivit Reuters.

UPDATE 14:22 Doi cetăţeni japonezi ar fi fost răniţi în urma ofensivei lansate de armata algeriană împotriva teroriştilor.

UPDATE 14:05 Armata algeriană a încercuit complexul de exploatare a gazelor unde sunt ţinuţi ostaticii, potrivit Al Jazeera. Unii ostatici sunt forţaţi să poarte centuri cu explozibil. Teroriştii ameninţă că aruncă în aer complexul.

Peste 100 de persoane au fost luate ostatice miercuri la un complex de exploatare a gazelor naturale din Algeria, deţinută de British Petroleum, de către o grupare al-Qaida.

Aproximativ 20 de persoane înarmate se pare că sunt în spatele atacului, care a fost regizat ca o replică împotriva intervenției Franței în Mali.

Numărul ostaticilor străini ar fi în jur 41 şi aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania, scrie Mediafax.

Cinsprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, care erau ţinuţi ostatici au reuşit să scape, a anunţat joi postul privat algerian Ennahar, citând o „sursă oficială”, relatează AFP.

„Cincisprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, au reuşit să le scape răpitorilor”, a anunţat postul de televiziune. Şefa postului, Anis Rahmani, a declarat pentru AFP că citează o „sursă oficială”. Ambasada Franţei a refuzat să confirme această informaţie.

Alţi treizeci de ostatici algerieni au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de gaze din Algeria, unde au fost luaţi ostatici, începând de miercuri dimineaţa, a anunţat Wilaya (prefectura) din Illizi, relatează AFP.

Pe lângă aceştia, ar mai fi ţinuţi ostatici şi peste 100 de muncitori algerieni, dintre care ar fi reuşit să scape 30.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri.

Autorităţile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Forţele de ordine au încercuit joi instalaţia în domeniul exploatării gazelor unde sunt ţinuţi ostaticii.