Armata americană a doborât balonul chinezesc care survola fără autorizaţie VIDEO

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spațiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezența balonului deasupra teritoriului american a fost "o încălcare clară a suveranității".

04 feb. 2023, 22:16
Armata americană a doborât balonul chinezesc care survola fără autorizaţie VIDEO

Armata americană a doborât balonul chinezesc suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic, afirmă un oficial american, transmite CNN. Președintele Joe Biden a aprobat doborârea balonului, a declarat același oficial american pentru CNN.

Mijloacele Marinei și ale Pazei de Coastă sunt în așteptare, dacă va fi necesar, pentru eventuale eforturi de recuperare, a declarat un oficial al apărării pentru CNN înainte de doborârea balonului. Balonul a fost observat pentru prima dată pe cer deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni și a călătorit prin mijlocul țării, urmând modelele meteorologice, înainte de a ieși din Statele Unite continentale sâmbătă.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
Înainte ca balonul să fie doborât, Administrația Federală a Aviației a emis o interdicție de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, și Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, FAA a restricționat spațiul aerian din apropierea Myrtle Beach „pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate națională”.

Înalți oficiali militari au recomandat să nu se doboare balonul în timp ce se află deasupra SUA continentale din cauza riscului pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru civili și proprietățile de la sol, dar oficialii au susținut că toate opțiunile rămân pe masă.

Putin nu se desparte nici o secundă de valiza nucleară. Riscul unui război nuclear este tot mai mare FOTO şi VIDEO
Răspunsul lui Biden

Anterior, sâmbătă, Biden declarase reporterilor din Syracuse, New York, că administrația sa „va avea grijă” de balon, când a fost întrebat de CNN dacă SUA îl vor doborî. El a discutat opțiunile cu șefii militari de când a fost informat marți despre balon. Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o amenințare militară sau politică.

Preşedintele Joe Biden a declarat că a cerut ca balonul să fie doborât cât mai curând posibil „Miercuri, când am fost informat despre balon, am ordonat Pentagonului să-l doboare cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele reporterilor la Hagerstown, Maryland.

„Au decis, fără să facă rău nimănui de la sol, au decis că cel mai bun moment pentru a face acest lucru este când trece peste apă… într-o limită de 12 mile. L-au doborât cu succes şi vreau să-i felicit pe piloţii noştri”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă aceasta a fost o recomandare din partea echipei sale de securitate naţională, Biden a reiterat: „Le-am spus să o doboare. Mi-au spus: „Să aşteptăm cel mai sigur loc pentru a face asta.”

După ce anunţase închiderea a trei aeroporturi din Carolina de Sud şi Carolina de Nord, Administraţia Federală a Aviaţiei a declarat că a redeschis spaţiul aerian în zonă.

Oprirea a fost ridicată la scurt timp după ce armata americană a doborât un presupus balon spion chinez deasupra Oceanului Atlantic.

„Zborurile către şi dinspre aeroporturile Wilmington (ILM), Myrtle Beach International (MYR) şi Charleston International (CHS) se reiau”, a declarat FAA într-un comunicat.

Poziția Chinei

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spațiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezența balonului deasupra teritoriului american a fost „o încălcare clară a suveranității noastre, precum și a dreptului internațional, și este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat”. Descoperirea balonului l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să își amâne mult așteptata vizită diplomatică în China, afirmând că incidentul „a creat condițiile care subminează scopul călătoriei”.